4.44.44.44.44.4

Chilikryddad laxsida med nudlar i kokossås är en perfekt bjudrätt, anpassa hettan efter matgästernas smak.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g laxfilé, skinn- och benfri
2 vitlöksklyfta, 1 + 1 st
2 tsk sambal oelek, 1tsk + 1 tsk
1 lime
250 g risnudlar
1 burk kokosmjölk, lätt (400 ml)
2 hönsbuljongtärningar
strösocker, rapsolja, salt

Tillbehör:

150 g sallad, blandad
limeklyftor

30 minuter

Laxsida med nudlar i kokossås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Strö på 1 tsk salt.
  2. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Blanda 1 vitlöksklyfta, 1 tsk sambal, 1 msk socker och 1 msk olja. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda hälften av skalet med chiliblandningen. Häll över fisken.
  3. Stek laxen mitt i ugnen ca 15 min, till 54° innertemperatur.
  4. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Koka upp kokosmjölken med 1 hackad vitlöksklyfta, buljongtärningar, resterande lime­skal, 2 msk limesaft och 1 tsk sambal. Lägg i nudlarna.
  5. Servera laxen med nudlar, ­sallad och limeklyftor.