55555

Jättebra festlaxrätt! Fräsch och trevlig hemgravad lax som serveras med en god avokado-senapscrèmefraichesås där lök och senapsfrön picklas ett par timmar först och bidrar med trevlig syra. En knaprig sallad och lite kokt potatis är allt som behövs till.

För 10-12 personer:

Ingredienser

1,5 kilo laxfilé
1 dl strösocker
0,75 dl salt
1 msk chiliflakes
1 tsk svartpeppar, krossad
1 kruka vattenkrasse

Sås:

4 schalottenlökar
4 msk strösocker
2 msk ättiksprit, (12 %)
2 msk vatten
1 msk senapsfrön, gula
1 msk senapsfrön, bruna
0,5 dl dijonsenap
2 äggulor
1,5 dl rapsolja
2 dl lätt crème fraiche
2 tsk salt
4 avokador

Sallad:

2 fänkålsstånd
1 knippa rädisor
150 g sockerärter
1 romansallad
0,75 dl olivolja
0,5 dl citron, pressad
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 krm strösocker

Tillbehör:

kokta småpotatisar

1 timme + 2 dygn i kyl + 3 timmar för att pickla

Chiligravad lax med avokadosenapssås och sallad – gör så här:

  1. Blanda socker, salt, chiliflakes och peppar. Gnid in blandningen på laxens köttsida. Lägg laxen i en form och täck med plastfolie. Grava i kylen ca 2 dygn.
  2. Sås: Skala och finhacka löken. Blanda den med socker, ättika och vatten. Tillsätt senapsfröna. Låt stå ca 3 timmar.
  3. Vispa ihop senap och äggulor. Tillsätt oljan, lite i taget, under kraftig omrörning. Blanda i crème fraichen. Krydda med salt.
  4. Sallad: Ansa och strimla fänkål och rädisor, gärna på mandolin. Ansa och strimla sockerärterna. Riv salladen i bitar. Blanda grönsakerna.
  5. Vispa ihop olja, citronsaft, salt, peppar och socker. Häll dressingen över salladen precis före servering.
  6. Skär laxen i skivor. Lägg den på ett fat och garnera med vattenkrasse.
  7. Skär avokadorna i  små tärningar. Låt lök och senapsfrön rinna av. Blanda ner avokado, lök och senapsfrön i såsen.
  8. Servera laxen med sås, sallad och kokt potatis.
Frysa lax eller inte?
Om du köpt vildfångad lax ska den frysas 3 dygn före eller efter gravning. Odlad lax behöver inte frysas.

Chiligravad lax med avokadosenapssås och knaprig sallad

Foto: Per Ranung