1 timme + 2 dygn i kyl + 3 timmar för att pickla
Chiligravad lax med avokadosenapssås och sallad – gör så här:
- Blanda socker, salt, chiliflakes och peppar. Gnid in blandningen på laxens köttsida. Lägg laxen i en form och täck med plastfolie. Grava i kylen ca 2 dygn.
- Sås: Skala och finhacka löken. Blanda den med socker, ättika och vatten. Tillsätt senapsfröna. Låt stå ca 3 timmar.
- Vispa ihop senap och äggulor. Tillsätt oljan, lite i taget, under kraftig omrörning. Blanda i crème fraichen. Krydda med salt.
- Sallad: Ansa och strimla fänkål och rädisor, gärna på mandolin. Ansa och strimla sockerärterna. Riv salladen i bitar. Blanda grönsakerna.
- Vispa ihop olja, citronsaft, salt, peppar och socker. Häll dressingen över salladen precis före servering.
- Skär laxen i skivor. Lägg den på ett fat och garnera med vattenkrasse.
- Skär avokadorna i små tärningar. Låt lök och senapsfrön rinna av. Blanda ner avokado, lök och senapsfrön i såsen.
- Servera laxen med sås, sallad och kokt potatis.
Frysa lax eller inte?
Om du köpt vildfångad lax ska den frysas 3 dygn före eller efter gravning. Odlad lax behöver inte frysas.
Om du köpt vildfångad lax ska den frysas 3 dygn före eller efter gravning. Odlad lax behöver inte frysas.
Foto: Per Ranung