00000

Vill man ha extra stark chilismak på tårtan kan man använda en färdigsmaksatt chilichoklad, 64–70 %, i ganachen. Extra gott blir det om man serverar toffee-glass eller dulce de leche-glass till tårtan. Garanterad succé!

För 12-14 bitar

Ingredienser

1 liten chili röd, t ex spansk peppar
1 Guajillo torkad
400 g choklad mörk (56-70%)
100 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
2 dl vetemjöl

Topping:

1/2 burk karamelliserad mjölk (à 397 g)

Chokladganache:

100 g choklad mörk (64-70%)
1 dl vispgrädde
1 msk sirap ljus
2 tsk smör rumsvarmt

Garnering

2 kakaobönor* New Mexico, krossade

45 min + 25 min i ugnen + 1 timme i kylen

Chilichokladtårta – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Kärna ur och finhacka chilin riktigt smått. Smula sönder den torkade chilin riktigt smått. Hacka chokladen och smält tillsammans med smöret i mikrovågsugn eller över vattenbad. Tillsätt färsk och torkad chili. Mixa till en slät kräm.
  2. Rör ihop ägg och socker. Blanda ner chokladblandningen i äggsmeten och vänd i mjöl. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Ta ut och låt kallna.
  3. Bred den karamelliserade mjölken på kakan och ställ den i kylen ca 1 timme.
  4. Ganache: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädde och sirap och häll över chokladen. Rör tills chokladen smält. Låt svalna något och vispa i smöret.
  5. Bred ganachen på tårtan. Garnera med chili och kakaobönor.

Servera gärna på ett vackert tårtfat från Rörstrand

tårtfat

Fler recept med: Choklad, Övrigt, Tårtor