Recept på vegansk chili

Recept på vegansk chili. Skönt het, kryddig linsgryta. Picklad rödlök ger syrligt sting.
Sebastian Schauermann
Recept på vegansk chili.
Recept på vegansk chili. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 l vatten - + 2 dl
  • 1 msk salt - + 1 tsk
  • 1 dl belugalinser
  • 1 dl bruna linser
  • 1 dl röda linser
  • 100 g vitkål
  • 2 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk chilipulver
  • 1 msk spiskummin - mald
  • 1 tsk kummin - hel
  • 2 lagerblad
  • 2 kryddpepparkorn
  • 1 chipotle (torkad chilifrukt)
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Picklad rödlök

  • 1 rödlök - liten
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm salt

Garnering

  • salladslök - finhackad

Gör så här

  1. Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt. Skölj linserna i kallt vatten var för sig. Lägg i belugalinserna och koka utan lock ca 10 min. Lägg i de bruna linserna och koka ytterligare ca 10 min. Blanda i de röda linserna och koka ytterligare ca 10 min.

  2. Ansa och skär kålen i små bitar. Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och tärna paprikan. Stek kål, lök och vitlök i olja i en stor stekpanna tills de fått fin färg.

  3. Tillsätt kryddorna och låt dem steka med ca 2 min. Blanda i paprikan och låt steka ca 2 min. Häll över linserna med sitt spad och späd med 2 dl vatten. Tillsätt lagerblad, kryddpeppar och chili.Koka utan lock ca 20 min. Tillsätt eventuellt mer vatten om det blir för torrt.

  4. Picklad rödlök: Skala och skiva rödlöken, blanda den med vinäger och salt. Låt stå ca 20 min.

  5. Blanda ner vinägern i chilin.Krydda med peppar. Servera med picklad lök, garnera med salladslök.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!