Recept på vegansk chili

Recept på vegansk chili. Skönt het, kryddig linsgryta. Picklad rödlök ger syrligt sting.

För 4-6 personer:

Ingredienser

1 liter vatten + 2 dl
1 msk salt + 1 tsk
1 dl belugalinser
1 dl bruna linser
1 dl röda linser
100 g vitkål
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 grön paprika
2 msk olivolja
2 msk chilipulver
1 msk spiskummin mald
1 tsk kummin hel
2 lagerblad
2 kryddpepparkorn
1 chipotlechili
2 msk rödvinsvinäger
1 krm svartpeppar nymald

Picklad rödlök:

1 rödlök liten
2 msk rödvinsvinäger
1 krm salt

Garnering:

salladslök finhackad

30 minuter + 50 minuter koktid

Vegansk chili – gör så här:

  1. Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt. Skölj linserna i kallt vatten var för sig. Lägg i belugalinserna och koka utan lock ca 10 min. Lägg i de bruna linserna och koka ytterligare ca 10 min. Blanda i de röda linserna och koka ytterligare ca 10 min.
  2. Ansa och skär kålen i små bitar. Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och tärna paprikan. Stek kål, lök och vitlök i olja i en stor stekpanna tills de fått fin färg.
  3. Tillsätt kryddorna och låt dem steka med ca 2 min. Blanda i paprikan och låt steka ca 2 min. Häll över linserna med sitt spad och späd med 2 dl vatten. Tillsätt lagerblad, kryddpeppar och chili.Koka utan lock ca 20 min. Tillsätt eventuellt mer vatten om det blir för torrt.
  4. Picklad rödlök: Skala och skiva rödlöken, blanda den med vinäger och salt. Låt stå ca 20 min.
  5. Blanda ner vinägern i chilin.  Krydda med peppar. Servera med picklad lök, garnera med salladslök.