Chili- och ingefärsfärserad lax med koriandersås

Recept på chili- och ingefärsfärserad lax med koriandersås. Gör inte såsen i förväg, syran i limen ger koriandersåsen en grå färg om den får stå för länge.

1 timme

Chili- och ingefärsfärserad lax med koriandersås

 

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär bort skinnet från laxen. Skär filén i 4 bitar, ca 3 cm breda à ca 125 g (spara 200 g till färsen). Skär en längsgående skåra i dem. Lägg laxen på en bakpappersklädd plåt.
  2. Skär resterande lax i mindre bitar. Mixa laxen i en matberedare eller med mixerstav. Tillsätt 1 tsk salt och äggvitan. Mixa ca 10 sekunder.
  3. Skrapa kokosmjölken ur burken. Vispa den slät. Kärna ur och finhacka chilin. Häll 1 dl av kokosmjölken i laxfärsen under maskinens gång. Rör ner chili och ingefära. Fyll färsen i en spritspåse utan tyll. Spritsa färsen i skårorna på laxen. Tillaga mitt i ugnen 10–12 min.
  4. Sås: Skala och finhacka vitlöken. Fräs den i olja ca 3 min. Tillsätt resten av kokosmjölken, limeskal och -saft, råsocker och salt. Låt koka ca 2 min. Tillsätt koriandern, spara några blad till garnering. Mixa såsen slät med mixerstav. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och häll redningen i såsen. Låt koka upp.
  5. Skala morötterna. Kärna ur paprikan. Strimla morot och paprika riktigt fint, gärna med mandolin. Strimla sockerärterna. Fräs grönsakerna ca 3 min i olja. Krydda med salt.
  6. Fördela grönsakerna på tallrikar. Lägg på laxen och häll lite av såsen runt om. Garnera med limeskivor. Servera laxen med resten av såsen och ris.

Recept från