00000

Recept på chili- och ingefärsfärserad lax med koriandersås. Gör inte såsen i förväg, syran i limen ger koriandersåsen en grå färg om den får stå för länge.

För 4 personer

Ingredienser

700 g laxfilé med skinn
1 tsk salt (+ 1/2 tsk)
1 äggvita
400 ml kokosmjölk (1 burk)
1 röd chili t ex spansk peppar
1 msk färsk ingefära finhackad

Sås:

2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
0,5 lime rivet skal
1 msk lime pressad
1 msk råsocker
1 tsk salt
1 kruka koriander
1 msk Maizena majsstärkelse

Grönsaker:

2 morötter
1 gul paprika
150 g sockerärter
1 msk rapsolja
0,5 tsk salt

1 timme

Chili- och ingefärsfärserad lax med koriandersås

 

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär bort skinnet från laxen. Skär filén i 4 bitar, ca 3 cm breda à ca 125 g (spara 200 g till färsen). Skär en längsgående skåra i dem. Lägg laxen på en bakpappersklädd plåt.
  2. Skär resterande lax i mindre bitar. Mixa laxen i en matberedare eller med mixerstav. Tillsätt 1 tsk salt och äggvitan. Mixa ca 10 sekunder.
  3. Skrapa kokosmjölken ur burken. Vispa den slät. Kärna ur och finhacka chilin. Häll 1 dl av kokosmjölken i laxfärsen under maskinens gång. Rör ner chili och ingefära. Fyll färsen i en spritspåse utan tyll. Spritsa färsen i skårorna på laxen. Tillaga mitt i ugnen 10–12 min.
  4. Sås: Skala och finhacka vitlöken. Fräs den i olja ca 3 min. Tillsätt resten av kokosmjölken, limeskal och -saft, råsocker och salt. Låt koka ca 2 min. Tillsätt koriandern, spara några blad till garnering. Mixa såsen slät med mixerstav. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och häll redningen i såsen. Låt koka upp.
  5. Skala morötterna. Kärna ur paprikan. Strimla morot och paprika riktigt fint, gärna med mandolin. Strimla sockerärterna. Fräs grönsakerna ca 3 min i olja. Krydda med salt.
  6. Fördela grönsakerna på tallrikar. Lägg på laxen och häll lite av såsen runt om. Garnera med limeskivor. Servera laxen med resten av såsen och ris.