Chili con Carne är en mustig gryta med köttfärs och chili. Läcker vardagsmat när den är som bäst. Servera gärna med ris för en mer mättande middag.

För 4 person(er)

Ingredienser

Chili con carne

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk chilipulver
1 tsk chilipeppar
0,5 tsk mald spiskummin
400 g krossade tomater
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
400 g nötfärs
1 morot finriven
1 kanelstång
1 tsk salt
410 g kidneybönor
1 dl persilja hackad

Tillbehör

4 bröd

Chili con carne – gör så här:

  1. Skala och skär löken i klyftor. Skala vitlöken. Hacka snabbt lök och vitlök i matberedare.
  2. Fräs löken i olja tillsammans med chilipulver, chilipeppar och spiskummin, några minuter utan att löken tar färg.
  3. Tillsätt krossade tomater, vatten, smulad buljongtärning, nötfärs, finriven morot, kanelstång och salt. Rör om. Låt sjuda 20 minuter utan lock på svag värme. Plocka upp kanelstången ur grytan.
  4. Spola kidneybönorna under rinnande kallt vatten. Låt dom rinna av väl. Blanda ner bönor och hackad persilja.
  5. Värm före servering och servera ett gott bröd till.

 

Provköket tipsar! Börja i god tid – bönorna ska ligga helst ligga i vatten ca 12 timmar.

Du kan också öka mängden chilipeppar om du vill ha den hetare. Chipotle Chili Pepper ger ordentlig hetta och mild rökig ton. Chipotle är en rökt och torkad chilipeppar. God där man vill ha både hetta och rökig smak – typexemplet är chili con carne.

Serveringstips till chili con carne

Servera med fördel chili con carnen med gräddfil, strimlad sallad, mosad avokado och nachochips.

För lite finare tillfällen passar det utmärkt att toppa chilin med fint skuren salladslök, koriander och tunt skivad silverlök.

Chili – en het trend

Chili Con Carne, Spanish Stew, Red och Bowl of Chili är några av namnen på långkok med chili, men den ursprungliga rätten kallas kort och gott för chili. Det finns lika många teorier om chilins ursprung som det finns recept.

De flesta är ändå överens om att den först lagades till någon gång i början av 1800-talet i USAs sydstater. I modern tid har långkoken i allmänhet och chilin i synnerhet levt en anonym tillvaro i Sverige. Men allt eftersom tid har blivit status – en riktig chili ska koka i minst tre timmar – och kärleken till enkla och naturliga råvaror kommit tillbaka, har chilin nu blivit högsta mode. Och även här tvistar de lärde om hur en riktig chili ska tillagas. Vissa hävdar till exempel att bönor absolut inte har i en chili att göra, medan andra tycker att det är en självklarhet. En del tycker att en riktigt bra mörk choklad gör en chili mustigare, andra att chokladen är bättre som efterrätt.