Chili con carne med chipotle
Ingredienser
- 500 g högrevsfärs
- 2 gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 1 chipotle (torkad chilifrukt) - torkad eller 1/2 tsk mald chipotlechili
- 1 msk rapsolja
- 1 tsk salt
- 2 msk tomatpuré
- 1,5 msk paprikapulver
- 1 msk oregano
- 2,5 tsk spiskummin - mald
- 2 tsk chilipulver
- 1,5 tsk rårössocker
- 2 paprikor - stora, röda
- 2 burkar tomater - hela (à 400 g)
- 1 flaska lageröl - ljust (33 cl)
- 4 msk oxfond - konc
- 30 g choklad - mörk (70–99 %)
- 2 förp vita bönor - t ex cannellinibönor (à 400 g)
Avokadosalsa
- 3 avokador
- 1 msk lime - pressad
- 2 krm salt
Tillbehör
- 2 dl gräddfil
- 1 baguette
Garnering
- 1 kruka oregano
Gör så här
-
Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Blötlägg chilin i kokhett vatten ca 10 min.
-
Halvera och kärna ur chilin. Bryn färsen runt om ca 3 min i olja så att det fortfarande är kvar grova bitar. Tillsätt lök och vitlök och stek vidare ca 3 min. Krydda med 1 tsk salt.
-
Tillsätt chipotlechili, tomatpuré, paprikapulver, oregano, spiskummin, chilipulver och socker. Stek ytterligare ca 2 min.
-
Kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda ner paprikan i grytan och tillsätt tomater, öl och fond. Sjud under lock på medelvärme ca 20 min, rör om då och då.
-
Riv chokladen fint på rivjärn. Skölj av bönorna i kallt vatten. Blanda ner choklad och bönor i grytan och koka ca 3 min.
-
Avokadosalsa: Halvera och gröp ur avokadorna. Mosa fruktköttet och blanda med limesaften. Krydda med salt.
-
Servera chilin med avokadosalsa, gräddfil och bröd. Garnera med oregano.