4.54.54.54.54.5

Chili con carne med chipotle och mörk choklad går bra att förbereda dagen före eller flera dagar i förväg och frysa in. Chilin passar också bra att göra på vegofärs.

För 4-6 personer:

Ingredienser

500 g högrevsfärs
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 chipotlechili, torkad eller 1/2 tsk mald chipotlechili
1 msk rapsolja
1 tsk salt
2 msk tomatpuré
1,5 msk paprikapulver
1 msk oregano
2,5 tsk spiskummin, mald
2 tsk chilipulver
1,5 tsk rårörsocker
2 paprikor, stora, röda
2 burkar tomater, hela (à 400 g)
1 flaska lageröl, ljust (33 cl)
4 msk oxfond, konc
30 g choklad, mörk (70–99 %)
2 förpackningar vita bönor, t ex cannellinibönor (à 400 g)

Avokadosalsa:

3 avokador
1 msk lime, pressad
2 krm salt

Tillbehör:

2 dl gräddfil
1 baguette

Garnering:

1 kruka oregano

40 minuter + koktid

Chili con carne med chipotle – gör så här:

  1. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Blötlägg chilin i kokhett vatten ca 10 min.
  2. Halvera och kärna ur chilin. Bryn färsen runt om ca 3 min i olja så att det fortfarande är kvar grova bitar. Tillsätt lök och vitlök och stek vidare ca 3 min. Krydda med 1 tsk salt.
  3. Tillsätt chipotlechili, tomatpuré, paprikapulver, oregano, spiskummin, chilipulver och socker. Stek ytterligare ca 2 min.
  4. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda ner paprikan i grytan och tillsätt tomater, öl och fond. Sjud under lock på medelvärme ca 20 min, rör om då och då.
  5. Riv chokladen fint på rivjärn. Skölj av bönorna i kallt vatten. Blanda ner choklad och bönor i grytan och koka ca 3 min.
  6. Avokadosalsa: Halvera och gröp ur avokadorna. Mosa fruktköttet och blanda med limesaften. Krydda med salt.
  7. Servera chilin med avokadosalsa, gräddfil och bröd. Garnera med oregano.
Kökstipset!
Stek köttfärs i en rejält het stekpanna, och stek inte för mycket åt gången.
Låt köttfärsen få ordentligt med färg i stekpannan, då smakar den mer.