00000

Recept på chèvrepaj med päronsallad. Valnötter i pajdegen ger god smak och spröd deg. Servera gärna en sallad med söta päron till den salta getostfyllningen.

För 4 personer

Ingredienser

50 g valnötter
2,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning:

10 tomater marinerade soltorkade
250 g chèvreost
3 ägg
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
2 msk timjan hackad

Sallad:

2 msk citron pressad
3 msk olivolja
2 krm salt
2 päron
1 salladslök
1 påse salladsskott blandade (150 g)

Chèvrepaj med päronsallad – gör så här:

 

  1. Mixa valnötterna i matberedare. Tillsätt mjöl och smör, skuret i mindre bitar. Häll i vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylskåpet ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 225°. Nagga bottnen och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Strimla tomaterna. Mixa hälften av osten i matberedare tillsammans med ägg, mjölk, salt och peppar. Skiva resten av osten. Fördela tomater, ost och timjan i pajskalet. Häll över äggstanningen.
  4. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min.
  5. Blanda citronsaft, olja och salt. Kärna ur päronen och skär dem i tunna klyftor. Vänd ner dem i dressingen. Strimla salladslöken och blanda med päronen. Vänd ner skotten precis innan salladen serveras till pajen.
Fler recept med: Kräftskiva, Matpaj, Midsommar, Påsk