4.54.54.54.54.5

Cheesecake med lingon och kardemumma har lite vintrig smak. Vill du få en juligare smak kan du ersätta digestivekexen med 300 g ­pepparkakor.

För 8-10 bitar:

Ingredienser

150 g smör
300 g digestivekex

Fyllning:

1 tsk vaniljsocker
400 g färskost, naturell
2 dl yoghurt, turkisk
2 ägg
1 tsk kardemumma, nystött
2 msk majsstärkelse, Maizena 
1 dl strösocker
1,5 dl lingon, rårörda

Garnering:

lingon

20 minuter + 50 minuter i ugn

Cheesecake med lingon och kardemumma – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Smält smöret. Lägg kexen i en plastpåse och krossa dem till ett fint smul, eller mixa dem i en matberedare. Blanda krosset med det smälta smöret.
  2. Tryck ut blandningen i botten och en bit upp på kanterna i en form med ­löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  3. Fyllning: Vispa ihop alla ingredienser, utom ­lingonen, till fyllningen så att det blir en jämn smet. Häll över smeten i pajskalet och droppa sedan i sylten. Rör runt med skaftet på en sked så att det blir ett vackert mönster.
  4. Grädda  mitt i ugnen 50–60 min, tills cheesecaken precis har stelnat. Låt kallna. ­Garnera med lingon

 

Fler recept med: Bakning, Efterrätt och dessert, Pajer