Cheesecake till jul med pepparkaksbotten

Julkryddad pepparkaks-cheesecake med lingon, kanel och kardemumma som smaksätter den krämiga fyllningen. Vackert röd gelé och små geléhjärtan garnerar julens läckra kaka. Kan förberedas dagen innan den ska serveras!
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Botten

  • 30 pepparkakor
  • 75 g smör

Fyllning

  • 0,5 tsk kardemumma - hel
  • 1 kanelstång
  • 5 dl crème fraiche
  • 2 burkar kesella kvarg - (10% á 250 g)
  • 1 burk kesella vanilj - (250 g)
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 dl lingonsylt
  • 7 gelatinblad

Gelé

  • 6 dl lingon
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 gelatinblad

Garnering

  • geléhjärtan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på  175°.

  2. Mixa pepparkakor och smör. Tryck ut degen i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda bottnen mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.

  3. Krossa kardemumma och kanel. Blanda creme fraiche,  kesella, vaniljkesella, vaniljsocker, lingonsylt  och kryddor.

  4. Lägg 7 gelatinblad i kallt vatten ca 5 min. Ta upp och smält gelatinbladen med lite av smeten i en kastrull. Blanda ner gelatinet i resten av smeten. Häll smeten i formen. Låt stelna i kylen ca 2 timmar.

  5. Lägg 2 1/2 gelatinblad i kallt vatten ca 5 min. Mixa lingonen med mixerstav. Sila dem. Blanda saften med sockret och mät till 2 1/2 dl.

  6. Värm lite av lingonsaften i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i saften. Blanda  gelatinblandningen med resten av saften. Låt blandningen bli trögflytande innan den hälls över kakan. Låt den stå kallt ytterligare ca 2 timmar.

  7. Garnera med geléhjärtan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!