00000

Julkryddad pepparkaks-cheesecake med lingon, kanel och kardemumma som smaksätter den krämiga fyllningen. Vackert röd gelé och små geléhjärtan garnerar julens läckra kaka. Kan förberedas dagen innan den ska serveras!

För 10 -12 bitar

Ingredienser

Botten:

30 pepparkakor
75 g smör

Fyllning:

0,5 tsk kardemumma hel
1 kanelstång
5 dl crème fraiche
2 burkar kesella kvarg (10% á 250 g)
1 burk kesella vanilj (250 g)
2 msk vaniljsocker
1 dl lingonsylt
7 gelatinblad

Gelé:

6 dl lingon
1 dl strösocker
2,5 gelatinblad

Garnering:

geléhjärtan

Julig cheesecake med pepparkaksbotten – gör så här:

  1. Sätt ugnen på  175°.
  2. Mixa pepparkakor och smör. Tryck ut degen i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda bottnen mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
  3. Krossa kardemumma och kanel. Blanda creme fraiche,  kesella, vaniljkesella, vaniljsocker, lingonsylt  och kryddor.
  4. Lägg 7 gelatinblad i kallt vatten ca 5 min. Ta upp och smält gelatinbladen med lite av smeten i en kastrull. Blanda ner gelatinet i resten av smeten. Häll smeten i formen. Låt stelna i kylen ca 2 timmar.
  5. Lägg 2 1/2 gelatinblad i kallt vatten ca 5 min. Mixa lingonen med mixerstav. Sila dem. Blanda saften med sockret och mät till 2 1/2 dl.
  6. Värm lite av lingonsaften i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i saften. Blanda  gelatinblandningen med resten av saften. Låt blandningen bli trögflytande innan den hälls över kakan. Låt den stå kallt ytterligare ca 2 timmar.
  7. Garnera med geléhjärtan.
Fler recept med: Bakning, Efterrätt och dessert, Jul, Pajer