1.81.81.81.81.8

Cheddarpaj är en matiga ostpajen som kan varieras med andra favoritostar. Örterna ger en god smakbrytning till ostsmaken. Vill du förbereda kan pajskalet (utan fyllning) gräddas i förväg och frysas.

För 8-10 bitar:

Ingredienser

125 g smör
3 dl vetemjöl, (180 g)
0,25 tsk salt
1 msk vatten, iskallt

Fyllning:

300 g cheddarost
3 ägg
2 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

färska örter, eller skott

10 minuter + 30 minuter för degen att vila + 30 minuter i ugn

Cheddarpaj – gör så här:

  1. Arbeta ihop smör, mjöl och salt för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ in i kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajbottnen med en gaffel och grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Fyllning: Riv osten. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Tillsätt ost, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
  4. Grädda mitt i ugnen 20–25 min. Servera pajen varm eller kall. Garnera med färska örter eller skott före servering.
Fler recept med: Ägg och mejeri, Matpaj, Vegetariskt