00000

Cheddarost-royale med ansjovis passar bra som förrätt. En ”royale” är en äggstanning med grädde i. Rätten går utmärkt att förbereda dagen före servering.

För 12 royaler:

Ingredienser

1 gul lök
1 msk smör
0,5 msk strösocker
3 ägg
3 dl vispgrädde
2 dl cheddarost, riven, lagrad 
12 12 ansjovisfiléer

Garnering:

gräslök, hackad
dillkvistar

10 minuter + 25 minuter i ugn

Cheddarost-royale med ansjovis – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och hacka löken. Stek den i smör med sockret tills den mjuknat och fått färg. Låt svalna.
  2. Blanda ägg och grädde. Fördela osten i pappersformar ställda i en muffinsplåt med tolv hål. Häll på smet så att det nästan täcker. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Ta formarna ur muffinsplåten och låt svalna.
  3. Toppa royalerna med ansjovis och garnera med gräslök och dill.

Fler recept av Fredrik Eriksson, och restaurangen på Nationalmuseum:

Fler recept med: Ägg och mejeri, Förrätter