Champagnegelé med smultronglass och kanderade hasselnötter

44444

Smultron är en exklusiv tradition från Operakällaren och bär i champagnegelé en klassisk dessert som toppas med krispiga kanderade hasselnötter. Smultron går att beställa i saluhallar. Har du inte tillgång till smultron går de att ersätta med samma mängd jordgubbar.

För 10 person(er)

Ingredienser

5 gelatinblad
1 dl strösocker
1 dl vatten
5 dl champagne
100 g jordgubbar eller smultron
100 g hallon

Smultronglass:

2 dl strösocker
2 dl vatten
40 g glykos, (2 msk)
4 dl matyoghurt
150 g smultron
150 g jordgubbar
1 lime, saften

Kanderade hasselnötter:

100 g hasselnötter
1 dl strösocker
2 msk vatten
2 krm citron, pressad

Champagnegelé med smultronglass och kanderade hasselnötter

1. Glass: Passera bären och mät till 4 dl. Koka ihop socker och vatten i en kastrull till en simmig lag. Tillsätt glykos och rör tills den smält. Låt lagen kallna.
2. Blanda sockerlag, matyoghurt och bärpurén. Tillsätt limesaften. Frys smeten i glassmaskin. Ställ glassen i frysen ca 2 timmar.
3. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka ihop socker och vatten i en kastrull till en simmig lag. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i sockerlagen. Låt lagen kallna i rumstemperatur. Häll i champagnen.
4. Fördela bären i 10 glas och häll på lagen. Ställ glasen i kylskåpet och låt stelna. Det tar ca 4 timmar.
5. Nötter: Rosta nötterna i en het, torr stekpanna tills skalet börjar svartna och spricka. Lägg nötterna i en handduk och gnugga av så mycket som möjligt av skalet. Lägg nötterna på ett bakplåtspapper. Koka socker och vatten i en kastrull tills det blivit gyllenbrunt. Tillsätt citronsaften och häll karamellsmeten över nötterna. Sära på nötterna med en gaffel.
6. Skeda upp glassen och lägg den på gelén. Strö nötterna över gelé och glass.

Fler recept med: Bröllop, Dop, Gourmet och lyx, Student