Champagnedrink med rosenelixir

Rosor betraktas som afrodisiaka och stimulerar livslusten. Så vad kan passa bättre än att servera den livsbejakande blomman som saft eller drink en sommarkväll? Det går bra att förvara den i kylskåp eller frysa in om man vill ha den till vintern. Två av våra favoriter är den vilda nyponrosen Rosa canina eller Apotekarrosen (Rosa gallica Officinalis).

20 min + 2-3 timmar i frysen

Gör så här:

  1. Lägg hälften av rosenbladen i en kastrull med vattnet. Koka upp och sjud 2–3 min, tills färgen på bladen försvunnit. Sila av bladen och koka resten av rosenbladen i samma vatten. Sila av bladen efter 2–3 min.
  2. Tillsätt socker eller honung och koka upp. Ta kastrullen från plattan och tillsätt citronsaft. Häll elixiret i en bunke och låt kallna. Frys elixiret. Vispa med en ballongvisp eller gaffel med 30 min mellanrum tills det fryst helt. Det tar 5–6 timmar.
  3. Lägg 2 skedar rosenelixir-granité i champagneglas och toppa med kall champagne.

Recept från