00000

Rosor betraktas som afrodisiaka och stimulerar livslusten. Så vad kan passa bättre än att servera den livsbejakande blomman som saft eller drink en sommarkväll? Det går bra att förvara den i kylskåp eller frysa in om man vill ha den till vintern. Två av våra favoriter är den vilda nyponrosen Rosa canina eller Apotekarrosen (Rosa gallica Officinalis).

För 2 personer

Ingredienser

2 1/2 dl nyplockade trädgårdsrosenblad eller nyponrosor
2 1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker eller ljus flytande honung t ex Acacia
1/2 msk pressad citron
1 liten flaska champagne eller mousserande vin (37cl)

20 min + 2-3 timmar i frysen

Champagnedrink med rosenelixir – gör så här:

  1. Lägg hälften av rosenbladen i en kastrull med vattnet. Koka upp och sjud 2–3 min, tills färgen på bladen försvunnit. Sila av bladen och koka resten av rosenbladen i samma vatten. Sila av bladen efter 2–3 min.
  2. Tillsätt socker eller honung och koka upp. Ta kastrullen från plattan och tillsätt citronsaft. Häll elixiret i en bunke och låt kallna. Frys elixiret. Vispa med en ballongvisp eller gaffel med 30 min mellanrum tills det fryst helt. Det tar 5–6 timmar.
  3. Lägg 2 skedar rosenelixir-granité i champagneglas och toppa med kall champagne.

Följ med Allt om Mat till Champagne!

res till champagne

Följ med oss på en exklusiv weekendresa till Champagne den 19-22 oktober. Vi besöker vinhus, reser runt bland vingårdar och provsmakar mat och dryck i en av världens mest uppskattade vinregioner!

LÄS MER OM RESAN HÄR. 

Fler recept med: Övrigt