3.23.23.23.23.2

Challah är ett judiskt bröd som äts till sabbat och andra stora högtider (förutom pesach, då man äter ojäst bröd). Ett challabröd flätas traditionellt med fyra längder. När man viker och pressar ut luft blir bröden luftiga och fina.

För 1 limpa:

Ingredienser

25 g jäst
2,5 dl vatten
11 dl vetemjöl, (660 g)
0,5 dl strösocker
0,5 dl rapsolja
3 ägg
1 äggula
2 msk honung
2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker

Pensling:

1 äggula
1 msk vatten

Garnering:

3 msk vallmofrön

40 minuter + 3 3/4 timme jäsning  + 30 minuter i ugn

Challah – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet och resterande ingredienser. Blanda till en smidig deg, för hand ca 10 min eller 5 min i köksassistent. Tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs. Lägg degen i en oljad bunke, Täck med bakduk, låt jäsa ca 1 timme.
  2. Vänd på degen i bunken och tryck ner med handflatan för att pressa ut luften. Vik in kanten mot mitten, ovanifrån och ner samt nedifrån och upp och tryck ner degen med handflatan efter varje vik. Vrid bunken 90 grader och upprepa proceduren med att vika och trycka ut luften. Vänd på degen, så att skarven ligger nedåt, och tryck ner en sista gång med handflatan. Täck med plastfolie och jäs ytterligare ca 1 timme.
  3. Dela degen i fyra delar. Pressa ut degen med fingertopparna så att den bildar en rektangel, ca 1 cm tjock. Vik in den övre långsidan mot mitten. Gör likadant med den undre långsidan så att du får en cylindrisk form. Lägg skarven nedåt. Gör likadant med de andra delarna. Täck med plastfolie så att de inte torkar ut. Låt vila ca 15 min.
  4. Rulla varje del till en ca 30 cm lång rulle. De får gärna smalna av lite mot ändarna. Lägg rullarna som en solfjäder så att de går ihop längst upp. Tryck till lite så att de håller ihop. Fläta rullarna.
  5. När du har flätat hela limpan, nyp ihop ändarna nedtill. Vik sedan försiktigt in toppen och botten, där du har nypt ihop limpan, för att få en fin form. Lägg limpan försiktigt på en plåt med bakplåtspapper. Täck med oljad plastfolie och låt jäsa 1 1/2–2 timmar, tills brödet är stort och puffigt. Sätt ugnen på 200°.
  6. Pensla limpan med äggulan blandad med vatten. Strö över vallmofrön. Ställ plåten som limpan ligger på på en annan plåt så att limpan inte blir bränd undertill. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min, till 87° innertemperatur. Håll koll på brödet så att det inte bränns. Täck med bakplåtspapper om det börjar få för mycket färg. Låt challan svalna på galler.

 

Fler recept med: Bakning, Matbröd