4.64.64.64.64.6

Fisk och skaldjur som marineras i limesaft är matvärldens nya darling. Prova denna sötsyrliga och turbosnabba delikatess från Sydamerika tillsammans med sötpotatis, tortillabröd och majs.

För 4 person(er)

Ingredienser

Vad är Ceviche?

Grunden är att man marinerar fisken i syrlig citrussaft så att den blir ”tillagad” av syran. En klassiker från Sydamerika.

5 recept på Ceviche

Ceviche med lax och avokado
Ceviche recept1

Recept på ceviche med lax, avokado och tomat serverad med krispiga tortillachips. Klicka här för recept. 

Skaldjursceviche med Crema de Rocoto
Skaldjursceviche med crema de rocoto

Foto: Charlie Drevstam

Het och god skaldjursceviche! Det är Salsa de Rocoto som ger den genuina finishen. Klicka här för recept. 

Ostronceviche 
Ostronceviche

Foto: Charlie Drevstam

Ostron toppade med syrlig salsa. Servera med den peruanska drinken ”Pisco Sour” eller champagne. Klicka här för recept. 

Ceviche Classico
Ceviche classico5

Foto: Charlie Drevstam

Klassisk ceviche är gjord på vit fisk serverad med kokt sötpotatis. Vissa hävdar att fisken ska marineras några timmar så att den blir mör. Andra anser att den ska serveras direkt, när limesaften är färsk och fräsch. Vi serverar den direkt, men testa dig gärna fram! Klicka här för recept. 

Att dricka till ceviche

Till den syrliga cevichen behövs ett friskt vin med mycket syra som kan komma i balans med rätten. Beroende på hur mycket syra det är i cevichen kan man välja ett torrt eller ett friskt halvtorrt vin.

Vill man ha öl kan man välja ett friskt veteöl som blir en fin kombo till den syrliga cevichen.

Vill man ha en drink så passar den peruanska drinken ”Pisco Sour” utmärkt!

Recept på Pisco Sour.

Foto: Lisa Björner

Recept på Pisco Sour.

Rostad majs – vanligt tillbehör

I Peru serveras ofta rastad majs, ”Chancha”, till ceviche. Den tillför ett gott crunch till cevichen. Man kan hitta rostad majs som liknar den på snackshyllorna i svenska livsmedelsbutiker.

Håll koll på fisken!

Dessa fiskar rekommenderas till ceviche:

Blåmusslor, ostron, kungskrabba, lax, hälleflundra, pilgrimsmusslor, torsk och gös.

Fler recept med: Buffémat, Fest, Smårätter