Den grillade röda paprikan gör såsen mustig och lite söt.

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g nötfärs
0,5 dl ströbröd
1 dl vatten
0,5 gul lök hackad
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
1 tsk oregano torkad
1 msk smör till stekning

Sås

1 msk smör
0,5 lök hackad gul
1 vitlöksklyfta hackad
1 dl rött vin
1 dl vatten
400 g tomater krossade, en burk
270 g paprika grillad röd, i olja, en burk
15 oliver svarta, med kärnor, gärna Kalamata
0,5 tsk salt

Tillbehör

ris eller pasta

1. Köttbullar: Lägg ströbrödet i kallt vatten ca 5 min. Blanda ströbröd, färs, lök, ägg, salt, peppar och oregano. Rör tills färsen är väl blandad. Forma 12 stora köttbullar och bryn dem i smör. Ta upp köttbullarna på ett fat.
2. Sås: Smält smöret i stekpannan. Fräs lök och vitlök ca 2 min under omrörning. Tillsätt rödvin, tomater, grillad paprika i mindre bitar och svarta oliver. Sjud utan lock 5 min. Smaka av med salt.
3. Lägg tillbaka köttbullarna i pannan och låt puttra ytterligare ca 10 min. Servera med ris eller pasta.