Cassoulet med kycklinglår, vita bönor och korv

55555

Recept på cassoulet med kycklinglår, vita bönor och korv. Det här är en matig och värmande rätt som mättar ordentligt. Tänk på att lägga bönorna i blöt kvällen före.

För 8 personer:

Ingredienser

8 kycklingklubbor, gärna majskyckling
300 g vita bönor, stora, torkade
2 msk olivolja, + 2 msk
2 tsk salt, + 2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald, + 2 krm
150 g sidfläsk, rökt
1 gul lök, stor
4 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
2 morötter, stora
1 msk timjan
2 dl vitt vin, torrt
2 burkar tomater, passerade, (à 500 g)
4 dl vatten
2 msk kycklingfond, konc
3 lagerblad
400 g salsicciakorv

Tillbehör:

dinkelbröd, se recept
pumpasallad, se recept

2 timmar + 12 timmars blötläggning

Gör så här

  1. Lägg bönorna i kallt vatten ca 12 timmar.
  2. Sätt ugnen på 225°. Lägg kycklingklubborna på en plåt och ringla över 2 msk olja. Krydda med 2 tsk salt och 2 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills de fått färg.
  3. Skär fläsket i grova bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Skär sellerin i små bitar. Skala och skär morötterna i skivor.
  4. Fräs morötter och selleri i 2 msk olja i en gryta ca 5 min. Tillsätt lök, vitlök och timjan och låt fräsa ytterligare ca 3 min. Ta upp grönsakerna och lägg åt sidan.
  5. Stek sidfläsket i grytan så att det får fin färg. Lägg i grönsakerna och häll på vin, tomater, vatten och fond. Tillsätt spadet från kycklingen.
  6. Låt bönorna rinna av och lägg dem i grytan. Tillsätt lagerbladen och låt sjuda under lock ca 1 timme, tills bönorna är mjuka.
  7. Stek korven så att den får fin färg. Lägg korv och kyckling i grytan när bönorna är mjuka. Låt sjuda ytterligare 5–10 min, tills kycklingen är genomstekt. Krydda med 2 tsk salt och 2 krm peppar.
  8. Servera grytan med dinkelbröd och pumpasallad.