55555

Len och gräddig men ändå frisk av citron och laddad med torkad frukt och vit choklad. Bättre blir det inte!

För 6-8 personer

Ingredienser

3 dl torkad frukt, hackad, t ex aprikoser, tranbär, sultanrussin
2 tsk citronskal, strimlad
2 msk citron, pressad
1/2 dl limoncello, (citronlikör)
100 g choklad, vit
1/2 dl pistaschnötter, skalade
2 ägg
1/2 dl strösocker
250 g mascarponeost
2 dl vispgrädde

Garnering:

1 krm guldpulver, ev, Dust från Mill & Mortar*

20 min + 4 timmar marinering + 4 timmar i frys

Cassataparfait med limoncello – gör så här:

  1. Lägg frukt och citronskal i en skål och häll över citronsaft och limoncello. Blanda och låt stå 4 timmar, gärna längre. Riv eller finhacka chokladen. Finhacka ­pistaschnötterna.
  2. Ta fram tre bunkar. Skilj äggulorna från vitorna. Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och luftigt. Vispa mascarpone och grädde luftigt. Vispa ­vitorna till fast skum.
  3. Vänd samman äggulevispet med mascarpone och grädde. Vänd ner choklad, nötter och frukt, spara lite av frukten till garnering. Vänd sist ner de ­vispade vitorna. Rör försiktigt så luften stannar kvar.
  4. Fördela smeten i portions­formar av silikon eller i en plastfolieklädd större form.
  5. Frys ca 4 timmar för små och 10 timmar för en större.
  6. Ta parfaiterna ur formarna när de är helt frysta. Garnera med marinerad frukt och guldpulver.

Tips!

Gör dem gärna i muffinsformar av silikon, då lossnar de lätt. Andra formar måste man klä med plastfolie för att parfaiten ska lossna utan att den smälter.

Fler recept med: Efterrätt och dessert