3.83.83.83.83.8

Cashewsmör är gott på mackor, i kakor och smoothies och faktiskt ganska enkelt att göra hemma, men det behövs en kraftfull matberedare eller mixer.

För 4 dl

Ingredienser

400 g cashewnötter, naturella
1 msk kokosolja, eller rapsolja
1 krm salt
1,5 msk honung

Smaksättning, välj något av följande till 1 sats

1 msk chiafrön
2 msk hampafrön
1 dl mörk choklad, hackad, 70%
1 msk honung
1 tsk vaniljsocker

20 min + tid för blötläggning + tid i ugn

Cashewsmör- gör så här:

 1. Blötlägg cashewnötterna i 2 liter lättsaltat vatten (1 krm salt/liter vatten) i cirka 2 timmar. Längre tid gör att de blir
  mosiga. Låt nötterna rinna av. Torka dem väl med handduk. Lufttorka till nästa dag. 
  blötlägg-cachewnotter

  Foto: Per Ranung

 2. Sätt ugnen på 175° varmluft. Bred ut cashewnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Torka/rosta mitt i ugnen 10–20 min, den längre tiden för rostat smör. Öppna ugnsluckan och släpp ut ånga. De ska vara helt torra och rostningen ska ha gett dem något mörkare och rostad färg. Låt svalna.
 3. Lägg nötterna i matberedare, använd mixer eller matberedare med stark motor. Spara några matskedar som hackas för att få ett mer ”chrunchy” smör. Mixa nötterna och stanna motorn då och då och skrapa ner nötmassan från kanten. Efter ca 5 min börjar smöret klumpa ihop sig till en boll, och därefter blir det krämigt och varmt av friktionen. Blanda ner salt och kokosolja eller rapsolja. Rapsoljan ger ett mjukare smör, särskilt när det är kylt. Mixa ca 30 sekunder.
  mixa-cashewsmör

  Foto: Per Ranung

 4. Tillsätt eventuella smaktillsatser och mixa 10–30 sekunder.
  smaksätt-mandelsmöret

  Foto: Per Ranung

 5. Tillsätt eventuellt hackade nötter. Fyll cashewsmöret i väl rengjorda burkar. Förvara i kyl. Smören håller 3–4 veckor i kyl.

 

Cashewsmör passar till

Cashewsmör är energirikt och nyttigt, eftersom nötter innehåller mycket omättade och fleromättade oljor, protein och mineraler.

Ät tillsammans med äppelklyftor, bre på bröd och riskakor, eller boosta smoothies med en klick av nötsmöret.

Nötsmör av andra sorters nötter

Principen för att göra nötsmör är den samma för alla naturella nötter. Det som gör skillnad är själva nötterna, hur mycket de är rostade och eventuell smaksättning. Jordnötter ger det mjukaste smöret, så där behöver man inte tillsätta lika mycket olja. Smöret har mycket smak i sig, men du kan också välja att söta och/eller smaksätta det. De smaksatta smören blir något fastare.

nötsmör

Foto: Per Ranung

Blötläggning

Fyteinsyra finns naturligt i frön och nötter och hämmar kroppens upptag av mineraler. Fyteinsyran neutraliseras genom blötläggning. Det är ett viktigt moment om man äter mycket frön och nötter. I annat fall, om nötter ingår någon gång i blandad kost, kan man hoppa över första momentet.

Fler recept med: Artiklar