Carpaccio på lubb och lax med gurka samt iransk caviar

55555

Lubb tillhör torsksläktet men är inte utfiskat. Smaken är densamma men färgen är inte riktigt lika vit. För att få ut den tjocka rygg filén som behövs av både lubb och lax måste man köpa en större bit av varje fi sk och skära bort de tunnare delarna. Det som blir kvar kan sparas i frysen till exempelvis en soppa. Rullen fryses minst ? dygn och bör tas fram 1 timme före servering. Osetra kaviar är en iransk kaviar. Är den svår att få tag på kan den ersättas med forellrom som dock är lite saltare.

För 4 person(er)

Ingredienser

400 g lubbfilé
200 g laxfilé
1 plastfolie

TILLBEHÖR

0,5 gurka, skalad, urkärnad och tärnad
0,5 schalottenlök, finhackad
0,5 citron, rivet skal
4 msk citron, pressad
40 g kaviar, osetra
4 msk olivolja, fin
2 tsk flingsalt
1 krm vitpeppar, nymald
1 nypa krasse
1 nypa dillvippor

1. Skär ut den tjockaste delen av lubbfilén så att den blir ca 6 cm bred och 20 cm lång. Skär därefter ett snitt längs med ryggen, vik ut filén så att den blir jämntjock och ca 10 cm bred.
2. Skär ut en ca 2 cm bred och 20 cm lång bit av laxfilén och lägg den på mitten av lubbfilén. Stäng igen och rulla in den hårt i plastfolie. Lägg i frysen minst 3 dygn. Ta fram filén1 timme innan den ska skivas.
3. Skär lövtunna skivor med en riktigt vass kniv eller på skärmaskin och lägg upp direkt på tallrikar. Strö över alla ingredienser till garneringen och servera.