Carpaccio med kalixlöjrom, potatiskrokett, gräddfil och syrad lök

Recept på carpaccio med kalixlöjrom, potatiskrokett, gräddfil och syrad lök. Löjrom och syrad lök ger köttet en smakskjuts. Välj oxfilé av fin kvalitet.
Mattias Larsson

Ingredienser

  • 150 g oxfilé - av mittbit
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 80 g kalixlöjrom
  • 4 msk gräddfil
  • 40 g parmesan

Syrad lök

  • 2 steklökar - röda
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk vatten

Potatiskroketter

  • 100 g potatis - skalad, kokt
  • 1 äggula
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 0,5 dl ströbröd
  • 5 dl rapsolja

Garnering

  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Skala och halvera steklöken. Koka upp socker, vinäger och vatten. Lägg löken i lagen och koka ca 5 min. Låt kallna i lagen. Plocka sedan isär löken.

  2. Skär oxfilén i 4 skivor och banka ut dem riktigt tunt med ett platteringsjärn eller undersidan av en kastrull mellan två ark plastfolie.

  3. Kroketter: Mosa potatisen med äggulan och krydda med salt. Rulla smeten till 4 bollar. Panera kroketterna först i mjöl, sedan i ägg och till sist i ströbröd. Upprepa med ägg och ströbröd.

  4. Hetta upp oljan i en fritös eller gryta till 160°. Fritera kroketterna tills de fått fin färg, ca 2 min.

  5. Lägg carpaccion på tallrikar och ringla över olja. Krydda med salt och peppar. Klicka på löjrom och gräddfil och lägg på löken. Hyvla över parmesan och lägg sist på de nyfriterade potatiskroketterna. Garnera med smörgåskrasse och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!