00000

Carpaccio à la russe med rödbetor, pepparrot och amandinepotatis är inspirerad av klassikern toast Pelle Janzon, men brödet är utbytt mot potatis och crème fraiche.  

För 4 personer:

Ingredienser

4 bitar biff, välhängd, utskuren  (à 80 g)
1 knippa rödbetor, små
2 msk honung
1 msk ättiksprit, (12 %)
8 amandinepotatisar, (ca 500 g)
1 rödlök
0,5 dl crème fraiche
1 dl rapsolja, + 2 msk
2 msk kapris
2 salladslökar
1 bit pepparrot
0,5 tsk salt, + 0,5 tsk
1 krm svartpeppar, nymald, + 1 krm 

40 minuter + 1 timme för att marinera

Carpaccio à la russe med rödbetor, pepparrot och amandinepotatis – gör så här:

  1. Koka rödbetorna tills de är mjuka. Spola av i kallt vatten och skala dem. Halvera rödbetorna och blanda med honung och ättika. Låt stå ca 1 timme.
  2. Koka potatisen mjuk. Låt kallna och skär den i ca ½ cm tjocka skivor.
  3. Skala och finhacka löken och blanda med crème fraichen.
  4. Hetta upp 1 dl olja i en kastrull till 160°. Fritera kaprisen i oljan tills den öppnats, ca 1 minut. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Banka ut köttbitarna riktigt tunt mellan två plastpåsar. Ansa och finstrimla salladslöken. Skala och riv pepparroten.
  6. Fördela potatisen mitt på tallrikarna. Klicka på crème fraiche och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg över köttet. Garnera med rödbetor, kapris, pepparrot och salladslök. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar och ringla över 2 msk olja.

Fler recept av Fredrik Eriksson, och restaurangen på Nationalmuseum:

Fler recept med: Förrätter, Kött, Nötkött