4.54.54.54.54.5

Carne crudo med citron och dragon, gulbetor, parmesanost och crostini är en festlig förrätt. Rått kött till råbiff kräver en säker hantering. Därför steks köttet snabbt på ytan.

För 6 personer

Ingredienser

350 g kalvrygg
2 schalottenlökar 
1 msk dragon, finstrimlad
1 msk citron, pressad
2 tsk olivolja
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Betor

200 g gulbetor
1 tsk flingsalt

Crostini

1 minibaguette
1 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt

Garnering

30 g mâchesallad
50 g parmesanost
1 msk olivolja

50 min

Carne crudo – gör så här:

  1. Gulbetor: Koka betorna mjuka i saltat vatten. Skölj i kallt vatten och gnugga av skalet. Skär betorna i tärningar och blanda dem med flingsalt.
  2. Crostini: Sätt ugnen på 250°. Skär baguetten i tunna skivor, lite på snedden. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med olja och strö över salt. Rosta bröden mitt i ugnen ca 6 min. Låt kallna på galler.
  3. Putsa och finhacka kalvköttet. Skala och finhacka löken. Blanda samtliga ingredienser till carne crudon och krydda med salt och peppar.
  4. Lägg upp carne crudon på tallrikar. Lägg på gulbetor och mâchesallad. Riv över parmesanost, garnera med crostini och ringla över olja.

 

Dricka till Carne crudo: Chardonnay i fokus

Richard Juhlin: Till carne crudo med sin kryddiga stil fortsatte vi med champagner gjorda helt på chardonnay. Den här gången supermäktiga klassiker i den högre skolan. Fullständigt fenomenalt sesamdoftande och exotiska 1995 Jacques Selosse Champagne Blanc de Blancs Grand cru, glycerolrikt fet och paranötmättad bredvid den aristokratiskt ståtliga 1996 Salon, som den här gången lyste allra starkast med sin ovanligt mogna kostym, där redan brynt smör, hö, kaprifol och tjära ackompanjerar liljeväxterna och limeskalstonerna.

Alternativ från Systembolagets fasta sortiment: Pol Roger Blanc de Blancs 2004 (88285) Champagne, Frankrike, 576 kr. Elegant och livfullt med generösa, brödiga toner och en läcker fruktsyra.

Fler recept med: Gourmet och lyx, Nyårsmeny