00000

Cappuccinokoppen blev en stor utmaning för provköket! Efter ett antal försök blev resultatet väl godkänt. Den som vill göra en förenklad variant nöjer sig med att servera chokladmoussen i kaffekoppar eller glas och toppa med skummet.

För 4 person(er)

Ingredienser

CAPPUCCINOKOPP

5 dl mjölk
2 msk espressokaffepulver
1 dl strösocker
2 msk Maizena majsstärkelse
3 äggula
2 msk smör & vetemjöl till plåtarna

LIMNING

1 dl strösocker

CHOKLADMOUSSE

0,5 dl strösocker
0,5 dl siktat kakaopulver
3 äggula
2 dl vispgrädde

ÖRON

100 g mörk choklad

MJÖLKSKUM

1 dl vispgrädde
1 dl mjölk

GARNERING

1 msk siktad kakao

Cappuccinokopp – gör så här:

 1. Cappuccinokopp: Blanda mjölk, kaffepulver och hälften av sockret i en kastrull och koka upp.
 2. Blanda resten av sockret med majsstärkelsen och tillsätt gulorna. Rör till en slät smet. Häll den kokande mjölkblandningen över äggsmeten under kraftig vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka under kraftig omrörning ca 5 min.
 3. Häll blandningen i en form, täck med plastfi lm och låt svalna. Ställ krämen i kylen.
 4. Sätt ugnen på 160°, gärna varmluft. Smörj och mjöla ugnsplåtar. Stryk ut krämen tunt i runda cirklar (ca 15 cm i diameter) och lika många avlånga, ca 4 x 20 cm, på varje plåt. Försök att få kanterna så raka som möjligt.
 5. Grädda varje plåt 10-13 min mitt i ugnen tills krämen torkat och fått en chokladbrun färg. Vänta någon sekund, lossa och forma den avlånga biten till en cirkel som går omlott, ca 6 cm i diameter. Ställ den i ett glas eller kopp för att stelna helt. Lossa även faten. Grädda och gör på samma sätt med resten av plåtarna.
 6. Limning: Smält sockret på medelvärme i en liten kastrull tills sockret blivit ljusbrunt. Ta av kastrullen från värmen. Doppa underdelen av koppen i det smälta sockret och limma ihop kopp och fat. Förvara kopparna torrt i rumstemperatur.
 7. Chokladmousse: Vispa socker, kakaopulver och äggulor i en skål tills sockret löst sig. Vispa grädden och blanda först ner 1/3 i chokladkrämen, vänd därefter ner resten av grädden med stora
  luftiga tag. Täck moussen med plastfolie och ställ den i kylen.
 8. Örat: Hacka och smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn. Gör en papperssprits av ett bakplåtspapper och spritsa små chokladöron, knappt 4 cm höga, på bakplåtspapper. Ställ dem kallt för att stelna.
 9. Doppa kanten på öronen i det som är kvar av den smälta chokladen och fäst fast öronen på kopparna. Låt stelna.
 10. Mjölkskum: Vispa grädden och slå i mjölken. Ställ kallt. Hit går bra att förbereda.
 11. Servering: Fyll kopparna med chokladmoussen till ca 2/3. Skumma gräddmjölken med en stavmixer. Toppa kopparna med skummet, pudra över kakao och servera direkt.