3.63.63.63.63.6

Caponata med kikärtstopping är en klassisk siciliansk grönsaksröra som får här ett matigt täcke av kikärter och fetaost.

För 4 personer:

Ingredienser

2 auberginer, medelstora (ca 500 g)
0,5 dl olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,75 dl russin
1 burk körsbärstomater, (400 g)
2 dl vatten
1 dl svarta oliver, utan kärnor
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Topping:

1 burk kikärter, (400 g)
0,75 dl pinjenötter
150 g fetaost

Garnering:

basilika

Tillbehör:

bröd

40 minuter + 20 minuter i ugn

Caponata med kikärtstopping – gör så här:

  1. Halvera auberginen på längden och skär dem i halvmånar, 1/2 cm tjocka. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Stek auberginen i olja 15–20 min i en ugnstålig gryta. Auberginen ska släppa vätska, bli helt mjuk och få lite färg. Tillsätt lök, vitlök och russin och stek ytterligare ca 5 min.
  3. Rör ner tomater, vatten, oliver och vinäger i grytan och låt sjuda utan lock ca 20 min. Sätt ugnen på 250°.
  4. Spola av kikärterna med kallt vatten och låt rinna av. Ta undan 1 msk av pinjenötterna. Mixa resten av nötterna med kikärterna till småbitar. Smula i fetaost.
  5. Krydda grytan med salt och peppar. Bred ut  kikärtsblandningen över grytan. Strö över de sparade nötterna och ställ grytan mitt i ugnen utan lock. Gratinera tills toppingen fått fin färg, ca 20 min. Garnera med basilika och servera caponatan med bröd.