40 minuter + 20 minuter i ugn
Caponata med kikärtstopping – gör så här:
- Halvera auberginen på längden och skär dem i halvmånar, 1/2 cm tjocka. Skala och hacka lök och vitlök.
- Stek auberginen i olja 15–20 min i en ugnstålig gryta. Auberginen ska släppa vätska, bli helt mjuk och få lite färg. Tillsätt lök, vitlök och russin och stek ytterligare ca 5 min.
- Rör ner tomater, vatten, oliver och vinäger i grytan och låt sjuda utan lock ca 20 min. Sätt ugnen på 250°.
- Spola av kikärterna med kallt vatten och låt rinna av. Ta undan 1 msk av pinjenötterna. Mixa resten av nötterna med kikärterna till småbitar. Smula i fetaost.
- Krydda grytan med salt och peppar. Bred ut kikärtsblandningen över grytan. Strö över de sparade nötterna och ställ grytan mitt i ugnen utan lock. Gratinera tills toppingen fått fin färg, ca 20 min. Garnera med basilika och servera caponatan med bröd.