Capellini med räkor, chili och pinjenötter

Capellini med räkor, chili och pinjenötter är en festlig fredagspasta. Salta räkor, het chili och pinjenötter gör pastan speciell och den är helt utan grädde eller ost. Rostat panko är krispigt och gott att strö över i stället för parmesan. Capellini är tunn spagetti, en pastasort som passar bra här.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 g capellinipasta
  • 500 g räkor - med skal eller 200 g skalade
  • 2 msk pinjenötter
  • 1 dl panko
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 0,5 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 150 g körsbärstomater - gärna i olika färger
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 dl persilja - hackad

Tillbehör

  • olivolja - med chilismak eller chiliflakes

Gör så här

  1. Skala räkorna om de är oskalade. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Lägg nötterna i en skål. Bryn panko i 1 msk olja tills den fått fin färg. Krydda med 1/2 tsk flingsalt. Lägg i en skål.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk olja i en kastrull tills den är genomskinlig. Häll på vin och sjud ca 1 minut. Tillsätt tomater och chiliflakes, låt tomaterna bli heta och lite såsiga. Höj värmen och lägg räkorna i såsen. Krydda med 1/2 tsk flingsalt.

  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet och blanda pastan med tomat– och räkröran. Strö över pinjenötter och persilja. Blanda väl och servera pastan med panko och chiliolja eller chiliflakes.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!