3.93.93.93.93.9

Canard à l’orange är en fransk klassiker. Anka och apelsin är en god kombination som är lyxigt gott och inte särskilt svårt att laga.

För 4 personer:

Ingredienser

2 ankbröst, (à 300 g)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Apelsinsås:

1 apelsin
0,5 dl strösocker
0,5 dl rödvinsvinäger
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 msk majsstärkelse, Maizena
0,5 dl portvin, rött
1 msk apelsinlikör, Cointreau eller Grand Marnier
1 msk smör, rumsvarmt

Ugnsrostad potatis:

500 g färskpotatis, eller små delikatesspotatisar
3 msk olivolja
1,5 tsk flingsalt

Garnering:

2 apelsiner
4 msk strösocker
1 msk vatten
timjan, eller oregano

30 minuter + 45 minuter i ugn

Canard à l’orange – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skåra fettkappan på ankbrösten med en vass kniv. Bind ihop ankbrösten med bindgarn så att fettkapporna är utåt. Bryn ankan runtom i en torr stekpanna. Krydda med salt och peppar.
  2. Lägg ankan i en ugnssäker form och sätt in den mitt i ugnen ca 15 min till 67° innertemperatur. Ta ut ankan och linda in den i aluminiumfolie. Låt vila ca 15 min.
  3. Sås: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Smält sockret i en kastrull. Tillsätt vinäger, apelsinskal och apelsinsaft. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärning. Låt koka tills sockret smält. Rör ut majsstärkelsen i portvinet och red  såsen. Häll i apelsinlikören och vispa i smöret precis före servering.
  4. Potatisen: Skrubba potatisen. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 30 min. Ta ut potatisen och strö över flingsalt.
  5. Garnering: Skölj apelsinerna i ljummet vatten. Smält sockret med vattnet i en stekpanna och låt koka till en karamell. Lägg i apelsinskivorna och låt koka med 2–3 min.
  6. Lägg upp anka, potatis och apelsinskivor på ett stort fat eller i en stor stekpanna och garnera med örter.
    Servera med apelsinsåsen.