Canard à l’orange

Canard à l’orange är en fransk klassiker. Anka och apelsin är en god kombination som är lyxigt gott och inte särskilt svårt att laga.
Elisabeth Johansson
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 2 ankbröst - (à 300 g)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Apelsinsås

  • 1 apelsin
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 4 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 0,5 dl portvin - rött
  • 1 msk apelsinlikör - Cointreau eller Grand Marnier
  • 1 msk smör - rumsvarmt

Ugnsrostad potatis

  • 500 g färskpotatis - eller små delikatesspotatisar
  • 3 msk olivolja
  • 1,5 tsk flingsalt

Garnering

  • 2 apelsiner
  • 4 msk strösocker
  • 1 msk vatten
  • timjan - eller oregano

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skåra fettkappan på ankbrösten med en vass kniv. Bind ihop ankbrösten med bindgarn så att fettkapporna är utåt. Bryn ankan runtom i en torr stekpanna. Krydda med salt och peppar.

  2. Lägg ankan i en ugnssäker form och sätt in den mitt i ugnen ca 15 min till 67° innertemperatur. Ta ut ankan och linda in den i aluminiumfolie. Låt vila ca 15 min.

  3. Sås: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Smält sockret i en kastrull. Tillsätt vinäger, apelsinskal och apelsinsaft. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärning. Låt koka tills sockret smält. Rör ut majsstärkelsen i portvinet och red  såsen. Häll i apelsinlikören och vispa i smöret precis före servering.

  4. Potatisen: Skrubba potatisen. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 30 min. Ta ut potatisen och strö över flingsalt.

  5. Garnering: Skölj apelsinerna i ljummet vatten. Smält sockret med vattnet i en stekpanna och låt koka till en karamell. Lägg i apelsinskivorna och låt koka med 2–3 min.

  6. Lägg upp anka, potatis och apelsinskivor på ett stort fat eller i en stor stekpanna och garnera med örter. Servera med apelsinsåsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!