Canard à l'orange

Canard à l'orange är en riktig fransk klassiker, anka med apelsinsås. Servera gärna en sallad som förrätt med t ex rosésallad, smulad blåmögelost och krossade valnötter.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 2 ankbröst - (à 350 g)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Apelsinsås

  • 1 apelsin
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 4 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond - konc
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 0,5 dl portvin - rött
  • 1 msk apelsinlikör - t ex Cointreau eller Grand Marnier
  • 1 msk smör

Ugnsrostad potatis

  • 500 g delikatesspotatisar - små
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt

Garnering

  • 2 apelsiner
  • 4 msk strösocker
  • 1 msk vatten
  • timjan och oregano

Gör så här

  1.  Sätt ugnen på 175°.  Skåra fettkapporna på ankbrösten med en vass kniv. Krydda köttsidorna med salt och peppar. Bind ihop ankbrösten med bindgarn så att fettkapporna 
är utåt. Bryn ankan runtom i en torr stekpanna.

  2. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 65° innertemperatur, beräkna ca 30 min. Ta ut och linda in ankbrösten i aluminiumfolie. Låt vila ca 15 min.

  3. Skrubba potatisen noga i ljummet vatten. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.
 Ta ut potatisen och strö över flingsalt.

  4. Sås: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Smält sockret i en kastrull. Tillsätt apelsinskal, apelsinsaft och vinäger. Häll på vatten och fond och koka tills sockret lösts upp. Rör ut majsstärkelsen i portvinet och red av såsen. Häll i apelsinlikören och vispa i smöret precis före servering.

  5. Garnering: Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Skär dem i skivor. Smält sockret med vattnet 
i en stekpanna och koka till en ljus karamell. Lägg i apelsin­ skivorna och låt koka 2–3 min.

  6. 
Lägg upp anka, potatis och apelsinskivor på ett stort fat och garnera med örter. Servera med apelsinsås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!