Calamares frittos – Friterade bläckfiskringar

00000

Servera bläckfisken som förrätt eller tilltugg. Komplettera med sallad och ris om den ska vara  ­huvudrätt. Vi har använt två olika sorters majsmjöl för att få en knaprig ­panering som inte faller av.

För 4 person(er) som huvudrätt (6 som förrätt)

Ingredienser

800 g bläckfisk
1 liter mjölk
3 dl polenta
1 dl majsmjöl, t ex risenta
2 tsk timjan
2 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 liter rapsolja
4 citronhalvor
några kvistar slätbladig persilja

30 min+2 timmar i mjölk

1. Börja med att dra ut huvudet försiktigt så att inälvorna följer med. Skär av den övre delen av huvudet så att bara bläckfiskarmarna är kvar. De ska precis sitta ihop. Plocka bort den lilla hårda ­broskbiten.
2. I bläckfisktuben sitter en lång glasklar broskbit. Känn efter var den sitter och dra ut den.
3. Skrapa bort mörka hinnor och de små fenorna med en kniv. Skölj den noga.
4. Skär bläckfisktuberna i 1/2 cm tjocka ringar och lägg dem i kall mjölk minst en timme, gärna två. Det gör köttet vitt och mört.
Blanda polenta, majsmjöl, timjan, salt och peppar i en stor vid bunke. Ta upp 1/3 av bläckfisken ur mjölken och låt rinna av. Panera bläckfisken i mjölblandningen, blanda ordentligt. Lägg ut den på ett bakplåtspapper och gör likadant med resterande bläckfisk.
5. Hetta upp oljan till 180°. När en vit brödbit hastigt får färg är oljan lagom. Lägg i bläckfiskringarna ­försiktigt i oljan och fritera 2–3 min till fin gyllenbrun färg. Fritera i ­omgångar.
6. Ta upp med en frityr- eller hålslev av metall och låt rinna av på hushållspapper. Servera med citron- och chiliaioli, citronklyftor och persilja.

Fler recept med: Övrigt, Skaldjur, Smårätter