00000

Het cajunkrydda på älgkött är kanske inte en kombination man tänker på i första hand, men denna rätt är väl värd att prova. Krispig friterad schalottenlök och bandpasta med små söta tomater och svamp serveras till.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 älgbiff eller oxfilé, skivor (150-200 g)
2 msk majsolja

Cajunkrydda

1 msk paprikapulver
2 tsk salt
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk cayennepeppar
0,75 tsk vitpeppar nymald
0,75 tsk svartpeppar nymald
1 tsk timjan
1 tsk oregano

Friterad schalottenlök

2 dl majsolja
4 schalottenlökar finskivade

Pastabädd

250 g pappardelle eller annan bandpasta
300 g karljohanssvamp eller annan svamp, färsk
1 finhackad vitlöksklyfta
2 msk majsolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald
150 g sidfläsk tärnat rökt eller bacon
3 tomater skållade, urkärnade och tärnade tomater
1 msk basilika finhackad färsk

Cajunstekt älgbiff

1. Banka biffarna mellan två plastark eller bakplåtspapper tills de är ca 5 mm tjocka. Blanda alla ingredienser till cajunkryddan och lägg upp på en tallrik. Lägg biffarna ovanpå och tryck in kryddorna på båda sidor.
2. Hetta upp oljan till 180° i en kastrull. Lägg i schalottenlöken och fritera den gyllenbrun. Lägg upp den på hushållspapper för att rinna av.
3. Pastabädd: Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skiva eller dela svampen. Stek den med vitlöken i olja, salta och peppra. Ta upp svampen. Stek sidfläsket eller baconet. Blanda pastan med svampen, tomatköttet, sidfläsket och basilika.
4. Stek biffarna i olja i en het panna, ca 2 min på varje sida. Fördela pastablandningen på varma tallrikar, lägg biffarna ovanpå och toppa med den friterade löken.