00000

Kräftor som får extra stuns av cajun.

För 4 personer:

Ingredienser

3 liter vatten
1 morot, hackad
1 gul lök, hackad
4 lagerblad
3-4 kvistar timjan
3-4 kvistar oregano
3-4 kvistar persilja
1 selleristjälk, strimlad
0,5 röd paprika, tärnad
4 vitlöksklyftor, små, skalade
8 vitpepparkorn
8 svartpepparkorn
1 piripiri
1 msk rårörsocker
1 msk salt

Kräftkok:

1 kilo kräftor, kokta
400 g småpotatisar
200 g schalottenlökar, små
2 majskolvar, färska
2 selleristjälkar
200 g korv, t ex chorizo
0,5 röd paprika

Tillbehör:

cajunkrydda

45 minuter

Cajunkräftor – gör så här:

  1. Mät upp vatten i en rymlig kastrull. Lägg i morot, lök, lagerblad, timjan, oregano och persilja, selleri, paprika,  vitlöksklyftor, pepparkorn, piripiri, socker och salt. Koka upp och låt sjuda ca 20 min.
  2. Häll av de kokta kräftorna i ett durkslag och spola dem med kallt vatten. Låt dem rinna av ordentligt.
  3. Borsta och skär eventuellt potatisarna i bitar. Skala löken och skär majskolvarna i 2 cm tjocka skivor. Strimla sellerin, skär korven i skivor och paprikan i bitar.
  4. Sätt sildelen i kastrullen med buljong. Koka upp. Lägg i potatisen. Koka 5 min under lock. Tillsätt grönsaker, korv och kräftor. Koka under lock ca 5 min. Lyft upp insatsen så att buljongen rinner av.
  5. Stjälp upp kräftorna på ett fat eller, i äkta cajunstil, på ett bord med tidningspapper. Strö över cajunkrydda och servera,