4.24.24.24.24.2

Caesarmacka med basilika påminner om klassikern caesarsallad men här får dressingen extra smak av färsk basilika.

För 4 personer:

Ingredienser

4 skivor levainbröd, stora
2 majskycklingfiléer, med skinn (à 200 g)
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 gemsallad

Dressing:

1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta, liten
1 ägg
1 dl parmesanost, riven
5 sardellfiléer
1 msk dijonsenap
1 msk citron, pressad
2 dl rapsolja
2 krm salt
0,5 krm cayennepeppar

Garnering:

12 cocktailkaprisar
50 g parmesanost, flagad 
basilikablad

20 minuter + tid i ugn

Caesarmacka med basilika – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Pensla kycklingen med olja och krydda med salt och peppar. Grilla den i grillpanna tills den fått fin färg. Lägg kycklingen i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till kycklingens innertemperatur är 68°, beräkna ca 20 min. Låt kycklingen svalna.
  2. Dressing: Repa bladen från basilikan. Lägg dem i en hög mixerkanna. Skala och lägg i vitlöken. Tillsätt ägg, ost, sardeller, senap och citronsaft i kannan och häll på olja. Sätt en mixerstav i botten på kannan och dra den långsamt uppåt under mixning så att det bildas en tjock kräm. Krydda med salt och cayennepeppar.
  3. Skär kycklingen i skivor. Riv salladsbladen i mindre bitar. Halvera cocktailkaprisen.
  4. Grilla levainbrödet i en torr grillpanna så att det får fin färg. Bred lite basilikadressing på brödskivorna. Lägg på salladsblad och toppa med kyckling, cocktailkapris, flagad parmesan och basilikablad. Servera med resten av dressingen i en skål bredvid.