Ca Tim Sot Tom – aubergine med räkor

"Aubergine med räkor, Tim Sot Tom, är en väldigt enkel rätt som ger stor belöning i smak. Det kanske inte är vad svenskar tänker på när de tänker på vietnamesisk mat, men det är en klassiker". - Minh Du Alneng
Minh du Alneng

Ingredienser

  • 2 auberginer - små (à 200 g)
  • 200 g räkor - stora, frysta skalade råa, MSC- eller Kravmärkta
  • 50 g salladslök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk soja - vietnamesisk eller thailändsk
  • 1 tsk strösocker
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 krm chiliflakes

Garnering

  • röd chili - t ex spansk peppar, strimlad

Gör så här

  1. Lägg auberginerna i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka under lock tills de är mjuka rakt igenom, ca 30 min. Vänd dem några gånger under tiden. Låt rinna av.

  2. Tina räkorna enligt anvisning på förpackningen. Skär dem i ca 2 cm breda bitar. Skär av det vita från salladslöken och strimla det. Finhacka den gröna delen. Skala och finhacka vitlöken.

  3. Skär en djup skåra längs med auberginerna och "vik" upp dem. Skär i bitar, ca 5 cm långa.

  4. Stek det vita från salladslöken och vitlök i olja i en stekpanna ca 2 min. Tillsätt räkorna och stek ytterligare ca 2 min. Blanda i det gröna från löken, häll över sojan. Tillsätt socker, peppar och chili. Stek ca 1 minut under omrörning.

  5. Häll räkfräset över auberginen och garnera med chili.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!