Byxad abborre med aromsmör

Abborrens kött är vitt och fast och passar utmärkt att grilla. Bäst går det om skinnet får vara kvar. Ta bort de vassa fjällen med fiskfjällare eller vanlig kniv.

Byxad abborre med aromsmör

 

1. Aromsmör: Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda smör, senap, dill och salt i en skål. Blanda vatten med citronskal, citronsaft, lök och vitlök i en kastrull. Låt koka tills det mesta av vätskan kokat bort. Låt svalna.

2. Blanda ner lökblandningen i smöret och forma till en rulle invirad i smörgåspapper. Lägg i kylen för att stelna. Skär i bitar vid serveringen.

3. Byxade abborrfiléer: Känn efter var nålbenen sitter på filéerna. Gör ett snitt utefter benen. Skär ut nålbenen med ett v-format snitt så benen följer med. Filéerna ser då ut som abborrbyxor.

4. Pensla filéerna med olja och strö på salt. Grilla dem på utegrill eller i grillpanna cirka 2 minuter på varje sida.

5 Servera nygrillad abborre med potatis, morötter och bönor och låt aromsmöret smälta ner över det hela. Garnera med dill.

Recept från