Byfjordens fisksoppa

Recept på byfjordens fisksoppa. Vitt vin, fond, sambal oelek och vitlök sätter mycket smak på soppan.
Allt om Mat
Foto: Agneta Thorsén

Ingredienser

  • 250 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 250 g sejfilé
  • 300 g räkor - färska
  • 2 morötter
  • 1 purjolök - liten
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 2 msk fiskfond - konc
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk honung
  • 1 dill - knippa
  • 1 gräslök - knippa
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 0,5 citron
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • dillsnäckor

Gör så här

  1. Skär fisken i ca 1 ½ cm stora kuber. Skala räkorna.

  2. Skala och skär morötterna i tunna strimlor. Ansa och skär purjolöken i tunna strimlor.  Skala och finhacka vitlöken.

  3. Fräs grönsakerna i smör i en gryta. Tillsätt vatten, vin, fond, sambal oelek och honung. Låt koka under lock ca 5 min. Finhacka dill och gräslök.

  4. Häll grädden i soppan och tillsätt dill och gräslök. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda ner citronskal och citronsaft i soppan. Låt soppan koka upp och tillsätt fisken. Sjud 2-3 min tills fisken är genomkokt. Krydda med salt och peppar. Toppa med räkorna. Servera soppan med dillsnäckor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!