4.34.34.34.34.3

Recept på byfjordens fisksoppa. Vitt vin, fond, sambal oelek och vitlök sätter mycket smak på soppan.

För 4 person(er)

Ingredienser

250 g laxfilé, utan skinn och ben
250 g sejfilé
300 g räkor, färska
2 morötter
1 purjolök, liten
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
2 dl vatten
1 dl vitt vin, torrt
2 msk fiskfond, konc
1 tsk sambal oelek
1 tsk honung
1 dill, knippa
1 gräslök, knippa
2,5 dl mellangrädde
0,5 citron
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

dillsnäckor

30 minuter

Byfjordens fisksoppa – gör så här:

  1. Skär fisken i ca 1 ½ cm stora kuber. Skala räkorna.
  2. Skala och skär morötterna i tunna strimlor. Ansa och skär purjolöken i tunna strimlor.  Skala och finhacka vitlöken.
  3. Fräs grönsakerna i smör i en gryta. Tillsätt vatten, vin, fond, sambal oelek och honung. Låt koka under lock ca 5 min. Finhacka dill och gräslök.
  4. Häll grädden i soppan och tillsätt dill och gräslök. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda ner citronskal och citronsaft i soppan. Låt soppan koka upp och tillsätt fisken. Sjud 2-3 min tills fisken är genomkokt. Krydda med salt och peppar. Toppa med räkorna. Servera soppan med dillsnäckor.