00000

Helt korn kan ersättas med kokt matvete på burk till denna butternutsoppa!

För 4 pers

Ingredienser

Butternutsoppa

1 1/2 dl helt korn
1 liten butternutpumpa (ca 400 g)
2 stora morötter (à 125 g)
1 rödlök
1 bit ingefära (30 g)
2 stjälkar selleri
2 msk olivolja
1 liter vatten
3 msk lantbuljong eller 3 grönsaksbuljongtärningar
2 msk pressad citron
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Edamame- och pumparöra

1/2 dl pumpakärnor
150 g frysta edamamebönor
1 msk pressad citron
2 msk olivolja
2 msk vatten
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 tsk pumpakärnsolja

30 min + 8 timmar i blöt

Recept: Butternutsoppa med edamame- och pumparöra

  1. Blötlägg kornet 8–10 timmar. Koka det mjukt i nytt vatten, ca 20 min. Häll av i sil och skölj i kallt vatten.
  2. Skala pumpa, morot och lök och skär i mindre tärningar. Skala och finhacka ingefära. Skiva sellerin.
  3. Fräs alla grönsaker i olja i en kastrull. Tillsätt vatten och buljong. Låt småkoka till grönsakerna är nätt och jämnt mjuka, ca 10 min. Krydda med citronsaft, salt och peppar. Rör ner kornet.
  4. Hummus: Rosta pumpakärnorna i en torr het stekpanna. Låt svalna. Koka bönorna enligt anvisning på förpackningen. Kyl dem i kallt vatten. Blanda frön, bönor, citronsaft, olivolja och vatten i en bunke. Mixa slätt med mixerstav. Krydda med salt och peppar.
  5. Häll soppan i tallrikar och toppa med röran. Ringla över pumpakärnsolja och servera.