Butterkaka med choklad

Med både choklad och vaniljkräm blir den här butterkakan något utöver det vanliga.
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl - (420 g)
  • 75 g smör - rumsvarmt

Fyllning

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 2 msk vaniljsocker
  • 150 g choklad - mörk

Vaniljlkräm

  • 3 äggulor
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 1 msk smör

Sockerlag

  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i den ljumna mjölken i bunken till en köksassistent. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt och därefter mjöl och smöret i bitar. Arbeta degen ca 10 min och låt den sedan jäsa under bakduk ca 30 min.

  2. Fyllning: Rör ihop smör och vaniljsocker. Grovhacka chokladen.

  3. Vaniljkräm: Vispa ihop äggulor och socker i en stor skål. Värm upp mjölken i en kastrull. Vispa ner vaniljsocker och majsstärkelse. Häll mjölken över ägg– och sockerblandningen när den precis börjar koka under kraftig vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under vispning tills krämen börjar tjockna. Ta den från värmen, den får inte koka. Vispa ner smöret. Häll krämen i en skål, täck med plastfolie direkt på krämen och ställ skålen i ett kallt vattenbad.

  4. Sockerlag: Koka vatten och socker i en kastrull till en simmig lag. Låt kallna.

  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla den till en rektangel, ca 30 x 45 cm. Bred ut vaniljsmöret över kakan och strö över chokladen.

  6. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle. Skär rullen i jämnstora bitar, ca 4 cm breda. Ställ bitarna med snittytan uppåt glest i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

  7. Tryck ner en tumme i mitten på varje bit och fyll hålen med vaniljkräm. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  8. Grädda bullen gyllene i nedre delen av ugnen ca 30 min. Ta ut kakan och pensla den genast med sockerlag. Låt den vila ca 5 min i formen innan den får svalna på galler under bakduk.

  9. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten och ringla glasyren över den avsvalnade butterkakan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!