20 minuter + 5 minuter i ugn
Burrata- och panzanellasallad – gör så här:
- Pesto: Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Spara hälften av dem till garnering. Skala och pressa ner vitlöken i en mixerbägare. Blanda med salt och vinäger för att mildra den råa smaken. Lägg i pinjenötter, basilika, mynta, ost och olja. Mixa till en röra.
- Sallad: Skala bondbönorna. Koka bondbönor och sockerbönor i lättsaltat vatten ca 2 min. Skölj av i kallt vatten och låt rinna av.
- Sätt ugnen på 200°. Pensla brödskivorna med olja. Bryt sönder brödskivorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck hälften av plåten med brödbitar och hälften med pancettaskivorna. Rosta mitt i ugnen 5–10 min. Brödet ska ha fått lite färg och pancettan ska vara krispig.
- Ringla 2 msk pesto på brödskivorna. Skär tomaterna i skivor. Fördela sallad, tomater och bönor på tallrikar.
- Dela burrataosten i fyra bitar och lägg dem på salladen. Strö över resterande pinjenötter och bitar av pancetta. Ringla över balsamvinäger och pesto. Krydda med salt och peppar.
Matcha mat & dryck
Till den här fräscha sommarrätten passar det bäst med ett friskt, torrt vitt vin med ren, druvig karaktär. Välj gärna italienskt, så går hela menyn i Italiens tecken.
- Winkl Sauvignon 2016 (2799) Italien, 159 kr. Frisk vitt vin med ren, aptitretande druvighet. Läckra drag av citrus, passionsfrukt och lite fläder.