3.83.83.83.83.8

Burrata- och panzanellasallad ​är en italiensk sallad. Burrata är en handgjord delikatessmozzarella som är extra krämig. Den serveras med krispigt bröd, bönor, fina tomater, pancetta och rostade pinjenötter.

För 4 personer:

Ingredienser

1 kilo tomater, gärna olika sorter och färger
2 burrataostar, (à 100 g)
500 g bondbönor, (ca 1 dl skalade bondbönor)
200 g sockerbönor
4 skivor surdegsbröd, ljust
2 msk olivolja
100 g pancetta, tunt skivad eller bacon
80 g blandad sallad
4 tsk balsamvinäger, lagrad eller crema di balsamico
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

Pesto:

30 g pinjenötter
1 vitlöksklyfta, liten
1 krm salt
1 tsk vitvinsvinäger
1 kruka basilika
1 kvist mynta
50 g parmesanost, riven
1 dl olivolja

20 minuter + 5 minuter i ugn

Burrata- och panzanellasallad – gör så här:

  1. Pesto: Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Spara hälften av dem till garnering. Skala och pressa ner vitlöken i en mixerbägare. Blanda med salt och vinäger för att mildra den råa smaken. Lägg i pinjenötter, basilika, mynta, ost och olja. Mixa till en röra.
  2. Sallad: Skala bondbönorna. Koka bondbönor och sockerbönor i lättsaltat vatten ca 2 min. Skölj av i kallt vatten och låt rinna av.
  3. Sätt ugnen på 200°. Pensla brödskivorna med olja. Bryt sönder brödskivorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck hälften av plåten med brödbitar och hälften med pancettaskivorna. Rosta mitt i ugnen 5–10 min. Brödet ska ha fått lite färg och pancettan ska vara krispig.
  4. Ringla 2 msk pesto på brödskivorna. Skär tomaterna i skivor. Fördela sallad, tomater och bönor på tallrikar.
  5. Dela burrataosten i fyra bitar och lägg dem på salladen. Strö över resterande pinjenötter och bitar av pancetta. Ringla över balsamvinäger och pesto. Krydda med salt och peppar.

Matcha mat & dryck

Till den här fräscha sommarrätten passar det bäst med ett friskt, torrt vitt vin med ren, druvig karaktär. Välj gärna italienskt, så går hela menyn i Italiens tecken.

  • Winkl Sauvignon 2016 (2799) Italien, 159 kr. Frisk vitt vin med ren, aptitretande druvighet. Läckra drag av citrus, passionsfrukt och lite fläder.