00000

På bilden har Daniel Roos gjort en minitårta, 12 x 12 cm, medan vi på Allt om Mat gjorde en större rund tårta enligt receptet nedan.

För 8-10 bitar

Ingredienser

Chokladbrowniebotten:

50 g choklad, mörk
125 g smör
1 tsk espressokaffe
1 ägg
3 msk strösocker
2 msk vetemjöl
1/2 tsk kanel, mald
1/2 tsk vaniljsocker, gärna ekologiskt
1/2 krm salt

Chokladmousse

2 gelatinblad
6 äggulor
2 msk strösocker
100 g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde

Hallongelé med rieslingvin:

2 gelatinblad
50 g hallonpuré, (av 100 g mixade, passerade hallon)
1 1/2 msk strösocker
2 msk vitt vin, gärna riesling

Chokladgarnering

100 g blockchoklad, mörk
100 g blockchoklad, vit

Ca 2 timmar + tid i frysen

Gör så här:

Chokladbrowniebotten

1. Sätt ugnen på 225°. Hacka chokladen och smält den i mikrovågsugn ­eller över vattenbad tillsammans med smör och espresso. Vispa ihop ägg och socker. Vänd försiktigt ner chokladblandningen och blanda väl. Vänd i mjöl, kanel, vaniljsocker och salt.

2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Bred ut smeten i formen och  grädda mitt i ugnen 7–8 min. Låt bottnen svalna.

Chokladmousse

3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. ­Vispa äggulor och socker fluffigt. Hacka och smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad till ca 45°. Lättvispa grädden. Ta upp gelatinbladen och smält på svag värme under omrörning i en ka-strull med lite av grädden. Blanda försiktigt ner gelatinet i äggulorna. Rör snabbt i chokladen och vänd till sist i grädden. Häll chokladmoussen i bakformen, över browniebottnen. Ställ formen i frysen och låt stå ca 2 timmar.

Hallongelé

4. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Koka upp hallonpurén med socker och vin i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan. Ta upp gelatinbladet och låt smälta i purén under omrörning. Ställ blandningen åt sidan och låt svalna. Bred ut gelén tunt på hård plastfilm (t ex overheadark) och låt stelna i frysen.

Garnering

5. Smält chokladen, var sort för sig, i mikrovågsugn eller över vattenbad. Bred ut den på ett overheadark. Dra med en s k kamskrapa* med tandad kant så att det bildas tunna streck. Låt stelna i rumstemperatur. ­Lossa chokladstrecken från overheadarket.

6. Ta ut formen från frysen, lossa tårtan och lägg den på ett serveringsfat. Om du vill göra tårtan som på bilden så skär ut en kvadrat, 12 x 12 cm, före garnering. Skär tunna remsor av hallongelén och lägg ovanpå tårtan. Lägg ut de små chokladstrecken och servera tårtan.

Fler recept med: Övrigt, Tårtor