00000

Saftiga och maffiga längder med rikligt med fyllning.

För 2 längder

Ingredienser

150 g smör
6 dl vetemjöl (360 g)
0,5 dl strösocker
1 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg

Fyllning 1:

2 äpplen
1 msk smör
2 msk brun farin
1 tsk kanel mald
50 g mandelmassa

Fyllning 2:

50 g smör
100 g nötter tex sötmandel, valnötter och hasselnötter
0,5 dl strösocker
2 tsk snabbkaffepulver
1 msk vatten

Pensling:

1 ägg

Glasyr 1:

0,5 dl florsocker
0,5 msk äppeljuice konc

Glasyr 2:

0,5 dl florsocker
0,5 msk kaffe starkt kallt

Gör så här:

1. Skär smöret i bitar och blanda med mjöl och socker till en smuldeg. Värm mjölken till fingervarmt, 37°, och lös jästen. Vispa upp ägget. Häll mjölkblandningen och ägget i smuldegen och knåda till en smidig deg.
2. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
3. Fyllning 1: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt äpple, farin och kanel. Stek under omrörning ca 3 min. Låt kallna. Riv mandelmassan grovt och blanda med äpplena.
4. Fyllning 2: Smält smöret. Mal nötterna. Blanda nötter, smör och socker. Lös kaffe­pulvret i vatten och blanda i.
5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 25 x 25 cm. Lägg fyllningen som en sträng mitt på varje degbit.
6. Vik den ena degkanten över nästan hela fyllningen. Vik över den andra kanten. Vik tillbaka ca 2 cm av kanten och tryck till. Nyp ihop kortsidorna så att fyllningen inte rinner ut. Klipp små snitt på längderna med ca 2 cm mellanrum.
7. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
8. Pensla längderna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 12-15 min. Låt kallna på galler
9. Blanda florsocker med resp smaksättning. Ringla glasyren över längderna.