00000

Buljong med korv och surkål är en riktig husmanskosträtt men med färsk korv, god buljong och kallt rieslingvin i glaset blir korven en riktig festrätt!  

För 4 personer:

Ingredienser

500 g småpotatis
0,5 gul lök
1 msk smör
1 dl vitt vin, torrt
8 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 lagerblad
1 krm kummin, hel
600 g fläskkorv, färsk, gärna smaksatt med örter
200 g sidfläsk, rökt
4 dl surkål
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 msk gräslök, finhackad

40 minuter

Buljong med korv och surkål – gör så här:

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Skala och strimla löken. Fräs i smör i en gryta. Tillsätt vinet och låt koka in tills hälften återstår. Tillsätt vatten, buljongtärningar, lagerblad och kummin. Låt sjuda ca 10 min.
  3. Lägg i de hela korvarna och låt sjuda ca 15 min i buljongen.
  4. Tärna sidfläsket och knaperstek det i en ­stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Ta upp korven och skär den i bitar. Lägg ­tillbaka dem i buljongen.
  6. Häll av och halvera potatisen. Lägg den i buljongen tillsammans med surkålen. Låt sjuda ca 5 min. Krydda med salt och peppar. Toppa med gräslök och sidfläsk vid servering.