Bulgur med rostad pumpa och hasselnötskräm

00000

Prova hel bulgur! Det har en lite större och tuggigare konsistens än vanlig bulgur.

För 4 portioner

Ingredienser

1 butternutpumpa, (ca 600 g)
1 zucchini
2 rödlökar
200 g körsbärstomater
1 kruka timjan
2 dl hel bulgur, (160 g)
1 grönsaksbuljongtärning
125 g salladsmix, (125 g)
3 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Hasselnötskräm:

1 dl hasselnötter
1 ägg
3/4 msk dijonsenap
3/4 msk rödvinsvinäger
1 dl rapsolja
1 dl turkisk yoghurt
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

30 minuter + 25 minuter i ugn

Bulgur med rostad pumpa och hasselnötskräm – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Skala, kärna ur och tärna pumpan smått. Skölj och tärna zucchinin smått. Skala och klyfta rödlöken grovt. Dela tomaterna. Hacka 2 msk timjan.
  3. Blanda pumpa, zucchini, lök, timjan, vinäger, olja, salt och peppar. Rosta grönsakerna på plåt i ugnen tills de har fått fin färg, ca 25 min.
  4. Koka bulguren, med buljongtärningen, enligt anvisningen på förpackningen
  5. Hasselnötskräm: Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna tills de blir nästan svarta. Gnugga bort skalen i en handduk.
  6. Lägg ägget i kokande vatten och koka 3 min. Knäck och skrapa ut innehållet i en bunke. Tillsätt nötter, senap, vinäger och olja. Mixa med en mixerstav tills det tjocknar. 
Rör i yoghurt och krydda med salt 
och peppar.
  7. Lägg bulguren i en stor skål. Vänd ner grönsakerna och lite av salladsmixen. Servera med resterande salladsmix och hasselnötskrämen.