55555

Bulgur med rostad majs, sesamdressing och sojarostade nötter passar både som ensamrätt och som tillbehör. De sojarostade nötterna ger gott crunch till rätten. Strö dem över salladen strax före servering.

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

3 dl bulgur
4 majskolvar, kokta
0,75 dl citron, pressad
1 + 2 msk olivolja
1 dl bladpersilja, grovt skuren
2 krm salt, + 1,5 tsk

Picklad blomkål:

400 g blomkål
2 dl vatten
1 dl strösocker
1 dl ättiksprit, (12 %)
2 krm salt

Sojarostade nötter:

200 g nötter, valfria
2 msk soja, japansk

Sesamdressing:

200 g tahini
0,5 dl lime, pressad
0,5 dl vatten
1 msk fisksås, asiatisk
1 msk sesamolja
2 krm salt

20 minuter + 10 minuter i ugn

Bulgur med rostad majs, sesamdressing och sojarostade nötter – gör så här:

  1. Picklad blomkål: Ansa och bryt blomkålen i små buketter. Koka upp vatten, socker, ättika och salt. Lägg blomkålen i lagen och låt koka upp igen. Ta kastrullen åt sidan och låt kallna.
  2. Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen, låt den svalna. Stek majsen på högsta temperatur i 1 msk olja i en stekpanna. Krydda med 2 krm salt. Skär loss majskornen. Blanda majskornen med bulgur, citronsaft, olja, persilja och 1 1/2 tsk salt.
  3. Sojarostade nötter: Sätt ugnen på 175°. Lägg nötterna i en ugnssäker form, blanda med soja. Rosta nötterna mitt i ugnen ca 10 min tills de fått fin färg. Rör runt under tiden så att de blir jämt rostade. Låt kallna.
  4. Sesamdressing: Blanda alla ingredienser.
  5. Häll av lagen från blomkålen. Lägg upp salladen på ett fat. Strö över blomkål och nötter. Servera med dressing.
Fler recept med: Buffémat, Ris och gryn