Bûche de Noël

Jultårta med choklad. Mandel, aprikos och mörk choklad är som gjorda för varandra. Chokladkrämen är en ganache som blir fastare när ”stubben” får stå i kylen.

30 min + 15 min i ugnen + 2 timmar i kylen

Bûche de Noël

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret och vispa till en blank smet. Blanda mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver och vänd ner i vitorna.

2. Bred ut smeten på en plåt med  bakplåtspapper, ca 35 x 35 cm. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt bottnen kallna. Bred över aprikosmarmelad.

3. Chokladkräm: Finhacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills chokladen smält. Smaksätt med apelsinlikör. Kyl krämen i vattenbad till rumstemperatur. Ställ den i kylen 1–2 timmar.

4. Vispa med elvisp till en fluffig kräm. Bred hälften av krämen på kakan och rulla ihop med hjälp av bakplåtspapperet. Lägg rullen med skarven nedåt.

5. Garnering: Smält chokladen  och bred ut den tunt på bakplåtspapper. Ställ kallt så att chokladen stelnar. Skär eller bryt chokladen i bitar.

6. Bred resterande chokladkräm över och runt om rullen. Täck med tunna chokladbitar och sikta över florsockret.

Recept från