Bubbles and Squeak

00000

Recept på Bubbles and Squeak. Från början ett sätt att ta vara på rester av grönsaker och potatismos. Vanligtvis gör man en stor kaka, men det är lättare att steka små plättar istället. 

För 4 personer:

Ingredienser

100 g vitkål
gul lök
1 morot stor
125 g broccoli
1 msk smör + 2 msk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
1 ägg
2 msk potatismjöl

Mos:

600 g potatis mjölig
1 dl mjölk
1 msk smör
1 krm muskotnöt riven
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Tillbehör:

4 ägg
1 msk smör + 1 msk
2 krm salt + 2 krm
200 g bladspenat
200 g körsbärstomater
1 krm svartpeppar nymald

45 minuter

  1. Mos: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten och låt rinna av. Tillsätt mjölk och smör och mixa hastigt med mixerstav till ett slätt och smidigt mos. Krydda med muskot, salt och peppar.
  2. Ansa och hacka vitkålen. Skala och hacka lök och morot. Ansa och skär broccolin i små bitar.
  3. Fräs grönsakerna i 1 msk smör 6–8 min. Krydda med salt och peppar.
  4. Blanda grönsakerna med moset. Tillsätt ägg och potatismjöl.
  5. Stek små plättar av smeten i 2 msk smör 2–3 min på var sida.
  6. Stek äggen i 1 msk smör på ena sidan. Krydda med 2 krm salt. Stek spenaten i 1 msk smör ca 20 sekunder. Halvera tomaterna, stek dem vid sidan om ca 1 minut. Krydda med 2 krm salt och peppar.
  7. Servera plättarna med stekt ägg, spenat och tomater.