Brytbröd med vallmo

Brytbröd med vallmo passar utmärkt på buffé. Brödet kan bakas i förväg och frysas in.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 3 dl mjölk
  • 12 g jäst
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 msk salt
  • 6 - 7 dl vetemjöl - (360-420 g)

Pensling

  • 1 äggula
  • 1 msk vatten

Garnering

  • vallmofrön - gärna blå

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Blanda i mjölk, socker och salt. Tillsätt 5 dl av mjölet. Arbeta in resten av mjölet, ca 3 msk i taget, tills det blir en mjuk smidig deg, den får inte bli för hård. Täck över med en bakduk och jäs ca 1 timme.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 24 bitar. Rulla dem till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, inte för tätt. Låt jäsa utan bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  3. Pensla bullarna med äggulan blandad med vatten. Strö över vallmofrön. Grädda bullarna mitt i ugnen 12–15 min. Låt svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!