3.43.43.43.43.4

Brytbröd med frön går utmärkt att frysa in.

För 10 bröd:

Ingredienser

25 g jäst
4 dl mjölk
2 msk rapsolja
1 msk honung
1 tsk salt
10-11 dl vetemjöl, (600-660 g)

Pensling:

1 ägg

Garnering:

sesamfrön, vallmofrön, linfrön, solroskärnor, pumpakärnor

15 minuter + 1 1/2 timme jäsning + 20 minuter i ugn

Brytbröd med frön – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt olja, honung, salt och nästan allt mjöl. Knåda till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl vid behov. Täck och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
  2. Dela degen i 10 bitar. Rulla till släta bollar. Täck en bakplåt med bakplåtspapper och lägg ut bollarna i valfritt mönster. Se till att det är ca 2 cm mellan varje boll, så att det finns plats för dem att jäsa ihop. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
  3. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över valfria frön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min tills brödet är gyllene och har en innertemperatur på 95°. Låt svalna på galler.
Fler recept med: Bakning, Matbröd