Brytbröd med frön

Brytbröd med frön går utmärkt att frysa in.
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 10 - 11 dl vetemjöl - (600-660 g)

Pensling

  • 1 ägg

Garnering

  • sesamfrön
  • vallmofrön
  • linfrön
  • solroskärnor
  • pumpakärnor

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt olja, honung, salt och nästan allt mjöl. Knåda till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl vid behov. Täck och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

  2. Dela degen i 10 bitar. Rulla till släta bollar. Täck en bakplåt med bakplåtspapper och lägg ut bollarna i valfritt mönster. Se till att det är ca 2 cm mellan varje boll, så att det finns plats för dem att jäsa ihop. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över valfria frön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min tills brödet är gyllene och har en innertemperatur på 95°. Låt svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!