Brysselkålspaj med getost

Recept på brysselkålspaj med getost. Skrädmjöl och rostade solros­frön ger en god ­rostad smak i det här receptet på vegetarisk paj med brysselkål och getost. Låt gärna pajen stå ca 1 timme före servering så den ­hinner ”sätta sig”.
Allt om Mat

Pajdeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl skrädmjöl
  • 1 dl solrosfrön - rostade
  • 150 g smör
  • 1 msk vatten
  • 2 krm salt

Fyllning

  • 250 g brysselkål
  • 100 g grönkål
  • 2 msk smör
  • 1 msk rosmarin - hackad
  • 1 msk citron - pressad
  • 400 g getost
  • 4 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • rosmarinkvistar

Tillbehör

  • sallad - blandad

Gör så här

  1. Blanda mjöl, solrosfrön, smör, vatten och salt i en matberedare och mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Täck över med ett bakplåtspapper och ställ i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Ansa och halvera brysselkålen. Strimla grönkålen. Förväll brysselkål och grönkål i lättsaltat ­vatten ca 2 min. Låt rinna av. Stek brysselkål och grönkål i smör i en stekpanna ca 5 min tillsammans med rosmarin och citronsaft. Lägg fräset i pajskalet.

  4. Smula 100 g getost. Vispa getost, ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen över kålen. Skiva 300 g getost och lägg den över äggstanningen.

  5. Grädda pajen på nedersta falsen i ugnen ca 40 min.

  6. Garnera pajen med rosmarin och servera med sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!