Brysselkålspaj med getost

Recept på brysselkålspaj med getost. Skrädmjöl och rostade solros­frön ger pajdegen en god ­rostad smak. Låt gärna pajen stå ca 1 timme före servering så den ­hinner ”sätta sig”.

 

40 minuter + 30 minuter för degen att vila + 40 minuter i ugn

Brysselkålspaj med getost – gör så här:

  1. Blanda mjöl, solrosfrön, smör, vatten och salt i en matberedare och mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Täck över med ett bakplåtspapper och ställ i kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Ansa och halvera brysselkålen. Strimla grönkålen. Förväll brysselkål och grönkål i lättsaltat ­vatten ca 2 min. Låt rinna av. Stek brysselkål och grönkål i smör i en stekpanna ca 5 min tillsammans med rosmarin och citronsaft. Lägg fräset i pajskalet.
  4. Smula 100 g getost. Vispa getost, ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen över kålen. Skiva 300 g getost och lägg den över äggstanningen.
  5. Grädda pajen på nedersta falsen i ugnen ca 40 min.
  6. Garnera pajen med rosmarin och servera med sallad.

Recept av Ulla Karlström

Recept från